Urzeala imperiilor

> L.D. CLEMENT

I-a zis-o!(?)… Recent, un fost preşedinte al Mongoliei (stat care până în 1990 – ca şi altele, pe care le ştim noi mai bine… – a fost, fără să devină republică sovietică, satelit al URSS), comentând informaţii din recentul interviu dat de V. Putin, a spus că odinioară Imperiul Mongol a acoperit teritorii ale Rusiei de azi (ca şi pe altele pe care ar dori să le recupereze ca aparţinând anterior fostului Imperiu Rus şi / sau fostei URSS)… însă asta nu înseamnă că statul actual le-ar jindui. Spre exemplificare, expunând el hărţi care arată cum cândva mongolii ajunseră până în zona Sibiului şi Braşovului, însă pentru toată lumea arătând că muşcaseră din Europa, după ce-şi adjudecaseră mai toată Asia, inclusiv R.P. Chineză şi Taiwan (sau R. Chineză, cum îşi mai spune).

 Nu în chiar altă ordine de idei, se poate constata că o populară „enciclopedie liberă”, Wikipedia, marchează apăsat nişte foste imperii – precum Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic / Imperiul Austriac şi Imperiul Austro-Ungar, nu în cele din urmă Imperiul Rus –, însă (din motive de neînţeles?) nu procedează cu aceeaşi măsură vorbind despre fostul Imperiu Britanic (fiind preferată formula „Regatul Unit…”) ori fostul Imperiu Francez. Context în care aş zice că nu-i OK de ignorat că Basarabia, din cauza expansiunii în Imperiul Rus a Imperiului Francez (Napoleon!!!), a fost cedată de Imperiul Otoman Imperiului Rus (anterior, în urma unui tratat de la Iaşi, devenise rusească, din otomană, şi Odesa), ca urmare a unei apăsate solicitări a Imperiului Britanic…

…Nu voi uita însă a mulţumi administraţiei Wikipedia că a revenit asupra unor informaţii în mod uluitor înnoite în urmă cu mai bine de un an (am scris pe-atunci…), (re)aşezându-l pe Aron Pumnul la somn veşnic într-un cimitir din fostul Imperiu Austriac sau informând despre naşterea lui Vasile Andru într-o fostă Românie!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI