Consilierii de probaţiune din cadrul Serviciului de Probaţiune Suceava au intrat în grevă generală

Consilierii de probaţiune din cadrul Serviciului de Probaţiune Suceava au intrat de ieri în grevă generală.

Potrivit unui comunicat al echipei Serviciului de Probaţiune Suceava, potrivit legii, „în timpul grevei se vor asigura serviciile esenţiale, nu mai puţin de o treime din activitatea normală, asigurându-se participarea serviciului la şedinţele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpaţi, precum şi rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare”.

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune, membru al Blocului Naţional Sindical şi afiliat la Federaţia Publisind a anunţat intrarea în grevă generală a consilierilor din serviciile de probaţiune de la nivel naţional, începând cu data de 3 mai a.c..

Potrivit sursei citate, aceste servicii au în supraveghere peste 100.000 de persoane care au comis infracţiuni, inclusiv persoane liberate condiţionat din penitenciar (pentru infracţiuni dintre cele mai grave, precum omor, viol, trafic de persoane, trafic de droguri, constituire de grupuri infracţionale organizate, criminalitate transfrontalieră etc.), contribuind în mod direct la siguranţa societăţii şi generând economii importante la bugetul de stat prin reducerea aglomeraţiei din penitenciare şi a costurilor pe care fiecare român le suportă pentru deţinuţi.

„Ne exprimăm îngrijorarea că pot apărea situaţii în care referatele de evaluare pentru individualizarea pedepselor vor fi restricţionate, iar supravegherea persoanelor condamnate nu va fi realizată. De asemenea, sunt servicii care au anunţat că participarea consilierilor de probaţiune la comisiile de liberare condiţionată a deţinuţilor, din cadrul penitenciarelor, se va asigura, dar nu se va vota. Se vor consemna date despre situaţia fiecărui deţinut şi doar la solicitarea instanţei de judecată se vor transmite propunerile pe baza consemnării scrise a datelor despre deţinutul propus spre liberare” transmite sindicatul.

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune îi solicită Ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, şi Direcţiei Naţionale de Probaţiune, să-i trateze cu respect cei aproximativ 680 de consilieri de probaţiune care contribuie în mod direct la siguranţa cetăţenilor din România, prin adoptarea unei măsuri concrete pentru repararea erorilor produse anterior şi accentuate de Legea cadru de salarizare nr. 153/2017 în ceea ce priveşte drepturile salariale ale personalului de probaţiune.

Consilierii de probaţiune aduc în atenţia publică că drepturile acordate recent magistraţilor, asistenţilor judiciari, grefierilor, IT-iştilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul Ministerului Justiţiei de sub umbrela instanţelor s-au născut prin invocarea „egalizării” drepturilor salariale cu personalul de probaţiune, deşi aceştia din urmă nu au fost niciodată plătiţi conform VRS (valoarea de referinţă sectorială – n.red.) 605,225 lei! „Creşterea de 25% a veniturilor consilierilor de probaţiune decisă de doamna ministru Raluca Alexandru Prună, în 2016, prin OUG 20/2016, a avut ca temei nivelul salarial foarte scăzut al personalului de probaţiune, la momentul respectiv, dar beneficiile actului normativ au fost de scurtă durată, normalizarea veniturilor salariale fiind blocată de intrarea în vigoare a Legii cadru de salarizare nr. 153/2017” ni s-a precizat.

„Cu toate că ICCJ, CSM ŞI PG au emis astfel de acte administrative pentru celelalte categorii profesionale din justiţie, Ministerul Justiţiei, în calitate de angajator, nu a identificat nicio soluţie pentru personalul de probaţiune. Având în vedere ultimele comunicate prin care s-a menţionat că salariile magistraţilor au fost majorate plecând de la dreptul de 25% al consilierilor de probaţiune, dorim să vă informăm că, în mod paradoxal, acest drept nu este recunoscut decât pe hârtie şi nu le-a fost aplicat şi în plată consilierilor de probaţiune” se mai arată în comunicat. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI