Două grupări de contrabandişti şi traficanţi de migranţi din judeţul Suceava au fost destructurate

> Opt persoane au fost reţinute, dintre care patru au ajuns în arest preventiv

Opt persoane au fost reţinute de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava pentru contrabandă şi trafic de migranţi în urma a 10 percheziţii desfăşurate sub coordonarea DIICOT Suceava. Percheziţiile au vizat destructurarea a două grupări specializate în trafic de migranţi şi contrabandă cu ţigări.

Potrivit IPJ Suceava, cele 10 percheziţii au fost efectuate în data de 23 noiembrie, iar în urma lor au fost puse în executare 16 mandate de aducere.

Ţigările de contrabandă erau ascunse în căldări cu ciment.

În cadrul percheziţiilor domiciliare au fost ridicate în vederea cercetărilor următoarele bunuri: 7 autoturisme, un microbuz, sume de bani (20.900 lei şi 11.600 euro), 11.995 de pachete ţigarete de provenienţă extracomunitară (24 de baxuri), 30 de telefoane mobile, 25 de cartele SIM, 21 de staţii emisie-recepţie, două binocluri (unu cu vedere pe timp de noapte), 351 de cutii cu materiale pirotehnice, un card de memorie, un dispozitiv de dirijare a dronei, 43 de cordeline (hamuri) folosite pentru transportul coletelor cu ţigarete peste frontiera verde, 16 plăcuţe de înmatriculare (România, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia) ş.a.

Totodată, procurorul de caz a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat”, trafic de migranţi şi contrabandă.

Astfel, opt persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, dintre care patru au fost ulterior arestaţi preventiv.

IPJ Suceava a precizat că cercetările au stabilit că membrii celor două grupuri infracţionale, cetăţeni ucraineni şi români, organizau şi facilitau intrarea în Ro-mânia peste frontiera verde dintre Ucraina şi România (de pe raza judeţului Sucea-va) a unor migranţi de origine asiatică şi, în paralel, introduceau în România, tot peste frontiera verde, însemnate cantităţi de ţigarete de provenienţă extracomunitară.

Prima grupare

Primul grup, compus din numiţii M. Constantin (35 de ani), M. Dănuţ (30 de ani), C. Adelin (20 de ani), Ş. Nicolae, 27 de ani) ş.a., toţi cetăţeni români care domiciliază în localităţi situate în zona frontierei de stat româno-ucrainene adiacentă localităţilor Bilca şi Vicovu de Sus, împreună cu cetăţeni ucraineni dintre care unii au fost identificaţi – printre care şi posesori şi ai cetăţeniei române, a devenit în cursul anului 2020 grup infracţional organizat şi, începând cu luna octombrie 2020, au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii infracţiunilor de „contrabandă calificată”, constând în introducerea în mod ilegal în România, peste frontiera de stat, prin zona verde adiacentă localităţii Bilca, a unor importante cantităţi de ţigarete de provenienţă extracomunitară în vederea valorificării. Membrii grupului infracţional săvârşeau concret acte de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare de ţigarete, bunuri care trebuie plasate sub un regim vamal şi despre care ei cunoşteau că provin din contrabandă sau sunt destinate acesteia.

Din monitorizarea activităţilor infracţionale s-a probat săvârşirea a 6 acte materiale de contrabandă/ contrabandă calificată (totalizând 40.258 pachete ţigarete de provenienţă extracomunitară), comise de membri ai grupului infracţional organizat cu sprijinul altor persoane, faţă de care au fost extinse cercetările ulterior. În ceea ce priveşte traficul de migranţi, a fost documentată călăuzirea peste frontiera verde a unui grup de 8 migranţi, originari din Afganistan, grup care a fost depistat „legendat” pe teritoriul României, de lucrătorii IJJ Suceava.

A doua grupare

Al doilea grup, compus din numiţii U. Mihai (34 de ani), U. Vasile (31 de ani), C. Viorel-Cătălin (33 de ani), C. lonuţ-lulian (33 de ani), B. Daniel-Iulian (17 ani), toţi cetăţeni români cu domiciliul efectiv în localitatea de frontieră Vicovu de Sus, împreună cu cetăţeni ucraineni dintre care unii au fost identificaţi, unii posesori şi ai cetăţeniei române, s-a constituit la începutul anului 2021 ca grup infracţional organizat şi, începând cu luna ianuarie a.c. a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii aceluiaşi gen de infracţiuni.

Din monitorizarea activităţilor infracţionale a fost probată săvârşirea a 5 acte materiale de contrabandă/ contrabandă calificată (totalizând 26.877 pachete ţigarete de provenienţă extra comunitară), comise de membri ai grupului infracţional organizat cu sprijinul altor persoane, faţă de care au fost extinse cercetările ulterior.

Mod de operare

Ambele grupări, pentru a evita sau pentru a îngreuna probarea activităţii infracţionale, schimbau în mod frecvent terminalele mobile şi cartelele SIM pe care le foloseau, acţionau pe timp de noapte, foloseau autovehicule de teren care aveau motoare cu cilindree mare şi erau înmatriculate în străinătate, în unele cazuri membrii grupului montând plăcuţe cu numere de înmatriculare false. Pentru a comunica, de regulă, foloseau staţii de emise-recepţie, convorbirile telefonice purtate fiind scurte şi codate, interlocutorii evitând să facă referire directă la activitatea infracţională desfăşurată. Prin activităţile infracţionale desfăşurate cele două grupări au creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 850.000 lei, după cum rezultă din adresele Direcţiei Regionale Vamale laşi.

Finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului în instanţă, spre judecare, sunt etape ce nu pot înfrânge principiul prezumţiei de nevinovăţie. (N.B.; Foto: IPJ Suceava)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: