Şi în Suceava

Pulpe şi pipote de pui din Polonia, contaminate cu salmonela

>„Avem producători mari la Iaşi, în zona Botoşani, dar şi în cea a Ardealului” spune dr. Mihai Voloşeniuc, şeful DSVSA, recomandând consumarea produselor autohtone

 Reţeaua de magazine Metro Cash & Carry a luat măsura retragerii de pe piaţă a 5 tone de pulpe de pui cu spate, contaminate cu salmonela enteritidis, produs care a ajuns inclusiv în municipiul Suceava.

Dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, informează că, deşi a fost lansată o alertă în acest sens, în Suceava întreaga cantitate de 150 kg fusese deja comercializată. Cumpărătorii care nu au consumat produsul, ţinându-l încă în congelator, îl pot returna până pe 11 decembrie a.c., primind şi contravaloarea aferentă cantităţii respective. Produsul din lotul 11121 a fost recepţionat pe 15 octombrie şi pe 23 octombrie, cu termen de expirare în octombrie 2022.

O altă alertă vizează 500 kg de pipote cu originea în Polonia, contaminate, de asemenea, cu salmonela. În judeţul Suceava au ajuns 30 de pungi a câte 0,5 kg, scoase la comercializa prin reţeaua Supeco. Firma a reuşit să retragă de la vânzare 27 de bucăţi din produsul cu probleme.

Şeful DSVSA reaminteşte că România are reprezentare bună în sectorul creşterii păsărilor, una suficientă pentru acoperirea pieţei interne. De aceea, dr. Voloşeniuc recomandă consumatorilor să achiziţioneze produsele autohtone. „Recomandabil este să alegem produse cât mai proaspete, venite pe lanţul cel mai scurt. Dacă producătorul este autohton, siguranţa alimentelor este mai mare. Avem producători mari la Iaşi, în zona Botoşani, dar şi în cea a Ardealului” a reliefat dr. Mihai Voloşeniuc. Salmonela poate provoca grave afecţiuni stomacale sau intestinale, riscul de îmbolnăvire fiind diminuat prin prepararea termică a cărnii la temperaturi de peste 70 de grade Celsius.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: