Deputatul Ioan Balan atenţionează că se impun modificări substanţiale ale legislaţiei naţionale pentru atragerea fondurilor europene

> Potrivit lui, nu e nicio ruşine să ne inspirăm din legislaţia şi practicile altor state

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a transmis, printr-o declaraţie politică în Parlament, că se impun modificări legislative, astfel încât fondurile europene nerambursabile să fie mai uşor accesate.

„Ne apropiem de finalul celui de-al doilea exerciţiu financiar european la care ţara noastră a participat de la momentul la care a dobândit statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. În aceste momente, în care ne pregătim să accesăm şi fondurile disponibile prin Mecanismul european de redresare şi rezilienţă, cred cu putere că se impune o evaluare riguroasă a legislaţiei cu incidenţă asupra proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile. Este drept că în ultimii ani s-au mai adus ajustări punctuale atât legislaţiei privind utilizarea fondurilor externe, cât şi legislaţiei privind achiziţiile publice, însă nu putem trece cu vederea că, în prea multe situaţii, legislaţia naţională în loc să ajute, dimpotrivă, a împiedicat succesul proiectelor finanţate din bani europeni” a declarat Ioan Bălan.

El s-a întrebat dacă este cineva care să fie mulţumit de durata extrem de mare a licitaţiilor publice pentru proiectele majore de infrastructură.

„Oare nu ne-am săturat să vedem proiecte mult aşteptate care bat pasul pe loc cu anii pentru că o licitaţie a fost blocată de unii contestatari de profesie şi că, în multe cazuri, studiile de fezabilitate expiră, fiind necesară reluarea întregului proces de la zero. Oare de ce în state precum Germania, Franţa, Austria sau Danemarca proiectele au rate de succes şi de 100%, iar la noi multe proiecte se pierd pe drum, nu «din cauza Bruxelles-ului», ci din cauza legislaţiei şi birocraţiei noastre” a punctat parlamentarul liberal sucevean.

Deputatul Ioan Balan a transmis colegilor parlamentari că nu este nicio ruşine să se inspire din legislaţia şi din practicile statelor care au avut rate mari de succes în utilizarea fondurilor europene.

„Nu este o ruşine să solicităm sprijin de la Comisia Europeană pentru a perfecta acele lucruri care nu merg în ţara noastră. Ruşinos ar fi să credem că le ştim pe toate şi să riscăm să pierdem oportunităţi care ar permite ca ţara noastră să ajungă la un standard de dezvoltare asemănător ţărilor occidentale. Românii nu ne vor ierta pentru acest lucru” a adăugat parlamentarul.

 Ioan Balan a atras atenţia că pachetul mare de finanţare obţinut în anul 2020 prin eforturi diplomatice importante de către preşedintele României şi Guvernul PNL trebuie să conducă la o dezvoltare echilibrată a întregii ţări.

„Românii, indiferent în ce parte a ţării locuiesc, au dreptul la condiţii similare de viaţă. Cu toţii ştim că la Bucureşti standardul de viaţă se apropie de cel european, în timp ce în Moldova sau Oltenia aderarea noastră la UE nu s-a resimţit pe deplin. Decalajele mari de dezvoltare între regiunile istorice ale ţării au produs efecte deosebit de grave, precum exodul tinerilor, calitatea mai scăzută a unor servicii publice şi însărăcirea administraţiilor publice locale, care nu au surse de finanţare a investiţiilor. Multe localităţi au intrat în spirala sărăciei, situaţie din care nu pot ieşi decât prin ajutorul Guvernului şi prin fructificarea fondurilor europene” a menţionat parlamentarul.

El consideră că România se va dezvolta prin proiecte mari, gestionate de guvern şi autorităţi centrale, dar şi prin proiecte mai mici, administrate de primari şi consilii judeţene.

„Aşadar, ar fi în beneficiul nostru, al tuturor, dacă vom crea toate pârghiile legale necesare, astfel încât primarii din zonele mai puţin dezvoltate să poată să-şi finanţeze planurile de investiţii locale din cele 80 de miliarde de euro care sunt puse de UE la dispoziţia noastră. Am încredere că actualul Guvern va reuşi să simplifice şi să debirocratizeze procesele de accesare a fondurilor europene de către administraţia publică locală şi să pună la dispoziţia primarilor şi consiliilor judeţene toate instrumentele necesare pentru a asigura succesul proiectelor. Fiecare proiect încheiat cu succes va fi un pas în faţă în îndeplinirea obiectivului nostru central, de a moderniza fiecare comunitate locală şi de a creşte în mod real veniturile populaţiei” a conchis deputatul Ioan Balan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: