În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor putea merge în vacanţă

Premierul Florin Cîţu a declarat ieri că în România nu se va aplica certificatul verde, iar românii vor putea merge în vacanţă fără acest document.

Întrebat dacă certificatul verde despre care se vorbeşte la nivel european se va aplica şi în România, premierul a spus: „Nu. În niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanţă fără. De aceea avem acest comitet interministerial, pentru a ne asigura că sunt reguli pe care le vor respecta, dar fără certificat verde”.

Florin Cîţu a menţionat că speră că de la 1 iunie să se poată lua în ţara noastră cât mai multe măsuri de relaxare. „Începe sezonul de vară. Aş vrea să avem o vacanţă mult mai bună ca anul trecut şi mai sigură şi ne vom asigura (de acest lucru – n.red.) prin măsurile pe care le vom lua şi pe care sunt sigur că şi cei care sunt în industria turismului, în special, le vor respecta anul acesta”, a afirmat el.

Comisia Europeană a propus crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE în timpul pandemiei de Covid-19. Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva Covid-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de Covid-19.

5 milioane de persoane vaccinate la final de mai, în cel mai pesimist scenariu

Prim-ministrul a declarat ieri că România va avea dozele de vaccin necesare pentru ca până la finele lunii mai, în cel mai pesimist scenariu, 5 milioane de persoane să fie vaccinate antiCovid şi a lansat un apel către politicieni şi reprezentanţi ai bisericii ca în această perioadă să se implice în accelerarea campaniei de vaccinare.

„Sunt două luni foarte importante pentru noi, aprilie şi mai, pentru că în aceste două luni vom avea aproape 8 milioane – 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România şi sunt foarte importante, pentru că la finalul lunii mai ar însemna, în cel mai pesimist scenariu, să avem aproape 5 milioane de persoane vaccinate şi într-un scenariu optimist – 6,3 milioane de persoane vaccinate. 5 milioane de persoane vaccinate este o cifră importantă pentru noi, pentru că reprezintă aproape 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul, cred eu, că este important la sfârşitul lunii mai să vorbim de revenirea economiei”, a afirmat Florin Cîţu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, România va avea dozele necesare pentru  „a vaccina 10 milioane de români la sfârşitul lunii iulie”. „Mergem mai repede decât ne-am programat, dar este important ca toată lumea să vrea să se vaccineze. Deci, dacă mergem să ne vaccinăm, şi de aceea trebuie întâi să ne programăm pe platforma de programare, vom putea să vorbim de 10 milioane de persoane vaccinate. Avem dozele, deja sunt programate, şi vom putea vorbi de 10 milioane de persoane vaccinate la sfârşitul lunii iulie, ceea ce clar arată, sunt 70% dintre persoanele adulte şi putem să vorbim clar de o redeschidere a economiei aproape în totalitate”, a susţinut Cîţu.

Totodată, premierul a menţionat că a purtat, ieri, o discuţie cu reprezentanţii CNCAV şi a rămas stabilit ca la mijlocul lunii iunie să se atingă un număr de 100.000 de persoane vaccinate pe zi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: