Ce urmează după punerea la îndoială a ştiinţelor?

Mileniul al III-lea debutează cu un paradox: cu cât ştiinţele cuceresc noi şi noi găuri negre ale cunoaşterii universale, cu atât mari mulţimi de oameni nu mai văd rostul descoperirilor ştiinţifice, nici nu le mai înţeleg, iar astăzi omenirea a primit nota de plată: „85.616.596 cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus, din care 1.852.558 decese“ (INS) – până pe 5 ianuarie 2021. Ca într-un tragic război mondial, dar cu victime, nu eroi. Eroi fiind numai medicii!

Nu degeaba guvernele ţărilor democrate au dus o politică bine ţintită de informare a cetăţenilor, de popularizare a noutăţilor ştiinţifice în domenii de larg interes precum medicină, biologie, fizică, chimie…, culminând cu explicaţii simple despre succesele informaticii. Datele noi despre Terra, despre fenomenele globaliste i-au ajutat pe oameni să înţeleagă noile sensuri ale cunoaşterii şi ale vieţii şi să devină conştienţi de rolul lor.

În ţările unde autorităţile guvernamentale şi ştiinţifice şi-au făcut datoria sacră de a forma cetăţeni adevăraţi, ancoraţi în realitate, cetăţeni alfabetizaţi şi informaţi asupra efectelor unor descoperiri ştiinţifice, democraţia funcţionează, iar bolile sunt mai uşor ţinute sub control. Aş cita la întâmplare, fireşte, Japonia, Coreea de Sud, Indonezia, Finlanda, Norvegia, Germania…

Odată cu libertăţile câştigate după revoluţiile din anii ’90 ai secolului trecut, activitatea de popularizare a succeselor ştiinţelor şi ale tehnicii a căzut în desuetudine în foarte multe ţări, unele cu tradiţie, iar guvernele, societăţile ştiinţifice, savanţii înşişi au renunţat la partea educativ-informativă şi s-au concentrat preponderent asupra cercetărilor şi a implementării acestora în viaţa economică, mai puţin în cea socială.

Dar nu cred că în ultimele două secole s-a gândit vreun savant că va veni vremea când rezultatele cercetărilor sale ştiinţifice vor fi puse la îndoială nu de alţi oameni de ştiinţă, nici de instituţii de cercetare serioase, ci de inşi analfabeţi şi semidocţi, dar cu tupeu maxim. Inşi pe care mari mulţimi, rămase pe dinafara serviciilor statale de educaţie ori cu educaţie precară, îi urmează fără a-şi pune minime semne de întrebare. Cazul este admirabil surprins de pictorul Pieter Bruegel cel Bătrân în Parabola orbilor („Orbi conduşi de orbi”), 1598. Semn că nenorocirea nu e de azi, de ieri.

Evident că inşii cu educaţie precară constituie masa de manevră oferită pe tavă sforarilor mondiali ori locali, iar aici nu e vorba de conspiraţie, ci de o realitate palpabilă a războiului hibrid. Gândiţi-vă numai la Brexit şi la răzmeriţa admiratorilor lui Donald Trump. Nu degeaba marile democraţii ale lumii au început ofensiva împotriva fake newsurilor, a dezinformării menite a cuceri fără tancuri şi mitraliere Kalaşnikov, fără sute de mii de morţi… ţări cândva prospere, democratice, suverane şi independente.

De ce au murit jurnalismul de cultură ştiinţifică, activitatea de popularizare a cuceririlor ştiinţifice? Fiindcă nu aduc bani nici la bugetul de stat, nici în buzunarele popularizatorilor. Fiindcă în perioadele de criză autentică ori falsă statul are „nesperata ocazie“ de a nu mai investi într-o instituţie de educare a propriilor cetăţeni după terminarea şcolilor. În România se adaugă şi alte păcate: conţinutul învăţământului este în mare parte lipsit de aplicabilitate practică, iar urmările sunt cele pe care le vedem. Apar mulţimi de semidocţi cu pretenţie de savanţi, mulţimi de inşi abia alfabetizaţi, care îşi dau cu părerea despre orice, inclusiv despre teme şi subiecte legate de viaţă şi de moarte, ambele cu mare priză la public.

Dacă şi-ar da numai cu părerea poate că pericolul n-ar fi catastrofal, dar promovează ştiri false despre inşi necunoscuţi care cică ar fi murit după vaccinul anti-Covid-19 ori au avut reacţii îngrozitoare.

Fiindcă din punerea la îndoială a ştiinţelor, pe de o parte, iar pe de alta şi din aroganţa savanţilor care nu intervin să corecteze prostiile atotpricepuţilor şi ale sforarilor ticăloşi s-au născut curentele negaţioniste şi conspiraţioniste din pricina ofensivei cărora numărul infectaţilor şi al decedaţilor a crescut înspăimântător.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: