Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (25)

O căciulă de blană…

Cărţi (odihnă, exerciţii, joc…) „Şi oamenii au rămas acasă şi au citit cărţi şi au ascultat, / şi s-au odihnit şi au făcut exerciţii / şi au făcut artă şi s-au jucat / şi au învăţat noi moduri de a fi / şi s-au oprit şi au ascultat mai atent / cineva medita / cineva se ruga / cineva dansa / cineva şi-a întâlnit umbra / iar oamenii au început să gândească altfel./ Şi oamenii s-au vindecat. / Şi în lipsa oamenilor care trăiau în mod stupid, periculos, fără sens şi fără inimă, / Pământul începu să se vindece / iar când pericolul se sfârşi, / iar oamenii se regăsiră, / se întristară pentru morţi / şi au făcut noi alegeri / şi au visat la noi orizonturi / şi au creat noi moduri de a trăi / şi au vindecat complet pământul / la fel cum ei fuseseră vindecaţi.” (Kathleen O’Meara, 1839 – 1888, „Vindecarea”)

Exagerare. În sex nu se poate exagera. Pentru acest lucru există poveşti. (Jandre Drmic)

Femei. Unor bărbaţi femeile nu le ies din cap, altora, din pat. (Vlado Karakas)

Guvern. Guvernul se jură pe popor. Poporul înjură guvernul. (Vlado Karakas)

Legi. Este ilegal să întreţii relaţii sexuale cu o oaie, dar e legal să-i tai gâtul. (Jandre Drmic)

Lider. Adevăratul lider nu îţi spune cum să faci, ci îţi arată el cum să faci.

Lungana.În vremuri când Natura cu avântat elan / Tot plămădea făpturi uriaşe, le da formă, / Mi-ar fi plăcut să şed la umbra uneia enormă, / Regină jună, iar eu, la glezna-i, al său încins motan. // Pe îndelete s-o văd cum creşte trup şi gând / Precum tulpină slobodă se-aruncă spre zenit; / Şi să ghicesc în ochii tulburi de-atâta infinit / Cum tăinuitele văpăi pornesc să scapere pe rând. // Mereu hoinar pe-ntreg relieful fetei cu minuni, / Urcând pe coapse lungi-rotunde şi coborând genuni, / Iar vara, toropită sub a sorilor dogoare, // Pe când lungana se întinde peste şesuri punte / S-adorm fără de grijă la umbra pieptului ei mare / Cum stă tihnit cătunul sub ocrotitorul munte.” („La Géante” de Charles Baudelaire, într-o tălmăcire – inspirată! – de L.D. Clement ot „Crai nou”. Felicitări, Liviu!)

Muşamalizare. La 1 ianuarie 2020, dr. Li Wenliang – considerat astăzi „eroul care a anunţat Coronavirusul” – a avut un curaj nebun şi a transmis public Occidentului că există un virus care poate duce la o pandemie mondială. Bineînţeles că a fost arestat şi lichidat, împuşcat! Abia la data de 23 ianuarie 2020, autorităţile chineze au anunţat primii paşi pentru a instaura carantina în Wuhan. Dar era prea târziu. Milioane de oameni vizitaseră deja Wuhan pentru sărbătorirea Anului Nou Chinezesc, după care au plecat mulţi dintre ei în străinătate, ca transportatori asimptomatici. Lumea ar fi fost mai pregătită şi mai capabilă să combată Covid-19 dacă s-ar fi dat alarma din timp, iar dacă, regimul autoritar al preşedintelui Xi nu ar fi încercat să muşamalizeze apariţia Coronavirusului. Patruzeci de zile de tăcere şi reprimare au costat Italia – epicentrul pandemiei Covid-19 din Europa – un număr de decese dublu faţă de cele din China, urmată de Spania cu o rată de fatalitate aproape la fel de mare. Ulterior, Statele Unite au devenit, iată, noul epicentru mondial al pandemiei şi există o îngrijorare crescută pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în ţările în curs de dezvoltare precum cele din Africa de Sud sau chiar India.

Politică. Politica e curvă. Nu e pentru femei. (Jandre Drmic)

Sex. Oamenii mor fără apă şi mâncare, dar fără sex dispar. (Vlado Karakas)

Teritoriu. Femeia este un teritoriu ocupat, dar în care e greu de impus o guvernare. (Vlado Karakas)

Uitare. În februarie 1948, conducătorul comunist Klement Gottwald apărea în balconul unui palat baroc din Praga pentru a le ţine un discurs sutelor de mii de cetăţeni adunaţi în Piaţa Oraşului Vechi. Era momentul unei mari cotituri în istoria Cehiei. Un moment fatidic, cum nu întâlnim decât unul sau două într-un mileniu. Gottwald apărea flancat de tovarăşii săi, în imediata-i apropiere aflându-se Clementis. Ningea, se lăsase frigul, iar Gottwald avea capul descoperit. Grijuliu, Clementis şi-a scos căciula de blană şi a pus-o pe capul lui Gottwald. Secţia de propagandă a reprodus în sute de mii de exemplare fotografia balconului din care Gottwald, cu căciula de blană pe cap, înconjurat de tovarăşii săi, cum se adresează poporului. Pe acest balcon a început istoria Cehiei comuniste. Orice copil cunoştea această fotografie pe care o vedea în manualele şcolare, pe afişe sau în muzee. Patru ani mai târziu, Clementis a fost acuzat de trădare şi spânzurat. Secţia de propagandă l-a şters imediat din istorie şi, bineînţeles, din toate fotografiile. De atunci, Gottwald apare singur pe balcon. Acolo unde odinioară se afla Clementis, nu se mai vede decât zidul golaş al palatului baroc. Din Clementis n-a mai rămas decât căciula de blană pe capul lui Gottwald. (Milan Kundera)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: