Un poliţist sucevean şi soţia lui, trimişi în judecată pentru infracţiuni financiare

>  Timp de 3 ani, cei doi au câştigat peste 160.000 lei dintr-o afacere nedeclarată

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată a unui cuplu învinuit de mai multe infracţiuni financiare, a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Un poliţist din judeţul Suceava va fi judecat pentru infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, în formă continuată, infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată şi infracţiunea de fals în declaraţii, în formă continuată.

Alături de el, pe banca acuzaţilor va sta şi soţia lui, învinuită de complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, în formă continuată, şi complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

Judecaţi pentru comerţ cu motociclete

Potrivit sursei citate, în perioada 2013 – 2016, în timp ce bărbatul era agent de poliţie în cadrul unui post de poliţie din zona rurală a judeţului Suceava, cu ajutorul soţiei, a desfăşurat în mod continuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de poliţist, respectiv a efectuat activităţi de achiziţie de motociclete şi piese de motociclete, de dezmembrare motociclete, de comercializare motociclete şi piese de motocicletă.

Procurorii menţionează că soţia a acţionat ca persoană interpusă. Ea a realizat cea mai mare parte a activităţii de expediere-primire a coletelor conţinând piese de motociclete şi sume ramburs, iar majoritatea înscrisurilor întocmite, de achiziţie şi de livrare, au fost întocmite pe numele ei.

În perioada 2013-2016, au fost efectuate 560 de acte materiale de livrare (vânzare piese de motocicletă), obţinând venituri brute totale în sumă de 236.250 lei. Totodată, au fost efectuate 53 de acte materiale de achiziţii (motociclete, piese de motocicletă, consumabile, servicii de transport şi de curierat), efectuând în acest mod cheltuieli totale aferente în sumă de 71.422 lei, în final veniturile nete obţinute fiind de 164.828 lei.

În aceeaşi perioadă, poliţistul a omis evidenţierea în documente contabile a veniturilor obţinute şi nu le-a declarat organelor fiscale, cauzând un prejudiciu total 33.989 lei, constând în impozit pe venit de 24.923 lei şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate de 9.066 lei.

În perioada 2014 – 2017, cu ocazia completării declaraţiilor de avere impuse de lege, în mod repetat, bărbatul nu a declarat în întregime veniturile obţinute în perioada 2013 – 2016, omiţând declararea venitului realizat din activităţile comerciale având ca obiect motociclete şi piese de motociclete, în condiţiile în care a obţinut din aceste activităţi în anul 2013 – 20.509 lei venit brut impozabil, în anul 2014 – 61.685 lei venit brut impozabil, în anul 2015 – 60.395 lei venit brut impozabil, în anul 2016 – 93.661 lei venit brut impozabil.

Sursa citată precizează că, în urma comiterii faptelor descrise mai sus, a fost dobândită suma de 236.250 lei, sumă supusă confiscării speciale.

Prin infracţiunea de evaziune fiscală s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 33.989 lei.

În cauză s-a aplicat măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri ale soţilor, mobile şi imobile, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune.

Dosarul a fost instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: