Părintele Protopop de Rădăuţi a trecut la Domnul

Părintele Petru Lupăştean Barfă, protopopul Protopopiatului Rădăuţi, a trecut la Domnul în dimineaţa zilei de 8 septembrie 2020. Părintele Petru a pierdut lupta cu viaţa pământeană, dar a câştigat intrarea în Împărăţia Lui Dumnezeu cea veşnică, plecând la ceruri în dimineaţa sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, zi în care este Hramul Bisericii pe care a ctitorit-o la Milişăuţi.

Născut la data de 23 noiembrie 1959 în satul Iaslovăţ, judeţul Suceava, fiind al patrulea din cei cinci copii ai familiei Ion şi Magdalina Lupăştean Barfă, a urmat cursurile Şcolii Primare şi Gimnaziale din Iaslovăţ, după care a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mânăstirea Neamţ, absolvindu-l ca şef de promoţie în anul 1981, iar în 1994 a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie din Iaşi. În 1981 s-a căsătorit cu Coca Iavorenciuc, cu care a avut doi copii, Bogdan şi Gabriela. A fost hirotonit preot în anul 1982 pe seama parohiei Iaslovăţ, unde a slujit ca preot paroh până în anul 1990. Din anul 1990 a fost preot paroh la parohia Milişăuţi, iar în anul 1994 a pus piatra de temelie la noua biserică parohială, care a fost sfinţită de ÎPS Pimen pe 17 august 2014.

„Să purtăm haina aceasta a preoţiei cu demnitate”

Din anul 2009 a primit ascultarea de protopop al Protoieriei Rădăuţi. La începutul de drum ca protopop de Rădăuţi părintele Petru ne spunea: „Mi-am propus câteva gânduri, în primul rând să reîntipăresc în memoria şi inima preoţilor din protopopiatul Rădăuţi ceea ce spune Sfântul Apostol Pavel: «Aşa să ne cunoască pe noi lumea, ca slujitori ai lui Hristos şi economi ai tainelor lui Dumnezeu», deci vrem ca să purtăm haina preoţiei cu demnitate, într-o perioadă în care vedem că şi asupra Bisericii Ortodoxe apar fel de fel de furtuni, valuri, vânturi care ne lovesc din toate părţile, poate pentru dezbinare. Vreau să le insuflu preoţilor un nou gând de unire, de slujire, să purtăm haina aceasta a preoţiei cu demnitate. Ne-am propus, şi o să spun şi în şedinţele următoare care vor avea loc la sediul protopopiatului cu clericii, la începutul lunii decembrie, să dezvoltăm mai mult activitatea misionară în parohii, asta însemnând ca fiecare preot să-şi cunoască foarte bine situaţia din parohie şi să încercăm pe cât posibil prin pastoraţia adecvată să facem să nu avem împotriviri contra Bisericii Ortodoxe. De asemenea, referitor la problemele sociale, lumea trece printr-o perioadă de criză, deci şi Biserica Ortodoxă. O să încercăm în preajma sărbătorilor să aducem mângâiere, să facem programe foarte importante sufleteşti, spirituale cu copiii, cu tinerii, am primit nişte reviste pentru licee, «Tinerii astăzi», pe care o să le distribuim în licee pentru tineri şi adolescenţi. Încercăm de asemenea să avem o relaţie foarte bună cu autorităţile care sunt în sate şi oraşe, pentru a îndepărta gândurile acestea de dezbinare, precum şi alte abateri. Eu, ca protopop, sper că Dumnezeu o să-mi ajute prin experienţa pe care o am ca paroh la parohia Milişăuţi să insuflu preoţilor gândul acesta, să fim uniţi, deci ăsta este lucrul cel mai important, să ne facem slujirea preoţească în primul rând şi apoi celelalte, cum spune şi Mântuitorul, «se adaugă nouă», deci mulţumirea pe care n-o aşteptăm de la oameni, dar să avem ţinta finală, cum spune Sfântul Apostol Pavel, «în lupta cea bună m-am luptat, călătorii am săvârşit şi credinţa am păzit», deci să avem obiectivele acestea împlinite, Calea ştiind că este Hristos şi nu alta”.

Slujba înmormântării va avea loc vineri, 11 septembrie, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Milişăuţi, şi va fi săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: