Un sucevean din 20 este şomer

>În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, judeţul nostru are a treia cea mai mare rată a şomajului, fiind depăşit doar de Vaslui şi Bacău

Rata şomajului în judeţ este la pragul de 5%, a făcut public Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), conform căreia în judeţul Suceava erau în evidenţe, la sfârşitul lunii iulie, 11.563 de şomeri, dintre care 5.531 de femei. În totalul şomerilor, 3.998 aveau parte de indemnizaţie bănească, în timp ce 7.565 nu primeau vreun sprijin financiar. În mediul urban figurau 3.723 de şomeri, iar din mediul rural proveneau 7.840 de şomeri.

Conform ANOFM, rata suceveană a şomajului ajuns la 4,99%, cea din rândul femeilor fiind de 5,26%, iar cea din rândul bărbaţilor, de 4,77%.

Rata şomajului în judeţul Suceava este în creştere cu 0,35 de puncte procentuale faţă de sfârşitului lunii iunie şi cu 0,60 de puncte procentuale în comparaţie cu sfârşitul lunii mai a anului în curs. Pe de altă parte, la finele lunii iulie 2019, rata şomajului în judeţul Suceava era de 5,05%, cu 0,06% mai mică decât cea actuală.

La debutul crizei de sănătate publică, respectiv la sfârşitul lunii februarie 2020, judeţul Suceava avea o rată a şomajului de 4,69%, creşterea înregistrată până la finele lunii iulie fiind de 0,30 de puncte procentuale.

În rândul celor 6 judeţe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Suceava se află pe poziţia a treia în ordine descrescătoare a indicatorului, pe primele poziţii fiind judeţele Vaslui, cu o rată a şomajului de 5,79%, şi Bacău, cu 5,17%. Rate ale şomajului mai mici au judeţele Botoşani (2,95%), Iaşi (3,05%) şi Neamţ (4,38%). La nivel naţional, pe 31 iulie 2020, rata medie a şomajului a fost de 3,27%, în creştere cu 0,27 de puncte procentuale faţă de cea de la sfârşitul lunii precedente şi mai mare cu 0,26 de puncte procentuale în comparaţie cu finele lunii iulie a anului 2019.

Rata şomajului se determină ca raport între numărul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, indemnizaţi şi neindemnizaţi, şi populaţia activă civilă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: