Inspectorii şcolari au fost trimişi să verifice toate şcolile din judeţ

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, luni, într-o şedinţă extraordinară în cadrul căreia a analizat stadiul pregătirii pentru începerea şi desfăşurarea cursurilor în noul an şcolar în contextul epidemiologic actual.

În spitalele din judeţ sunt 41 de locuri pentru pacienţii Covid-19

În primul rând, potrivit Prefecturii Suceava, directorul executiv al DSP Suceava a prezentat situaţia centralizată la nivel judeţean a numărului de locuri disponibile pentru potenţialele cazuri confirmate cu Covid-19 în rândul copiilor şi însoţitorilor acestora, precum şi numărul de locuri disponibile pentru cazurile suspecte de infecţie cu Covid-19.

Astfel, în prezent, la nivelul judeţului sunt disponibile 23 de locuri pentru cazurile confirmate de Covid-19 în spitalele din Suceava şi Rădăuţi, dar şi 18 locuri în alte spitale din judeţ pentru cazurile suspecte de infecţie Covid-19. De menţionat este că numărul locurilor poate fi modificat în funcţie de necesităţi.

Inspectorii şcolari vor efectua vizite de monitorizare în toate şcolile din judeţ

Ulterior, prefectul Alexandru Moldovan a solicitat instituţiilor publice cu atribuţii, precum şi autorităţilor publice locale, să se implice în identificarea celor mai adecvate soluţii care să permită reluarea activităţilor de învăţare în toate şcolile din judeţ, începând cu 14 septembrie 2020.

În acest sens, prefectul a solicitat conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava să realizeze vizite de monitorizare şi de consiliere a şcolilor în vederea pregătirii pentru începerea noului an şcolar în condiţii de maximă siguranţă, un raport în acest sens urmând a fi prezentat în şedinţa viitoare de CJSU Suceava.

Pe lângă asta, Moldovan a remarcat că în luna august şcolile trebuiau să lucreze la elaborarea unor scenarii realiste privind continuarea procesului educaţional, să documenteze o analiză de nevoi pentru învăţarea în toate cele trei scenarii posibile.

Concret, în cazul simulării scenariilor 1 (revenirea zilnică a tuturor elevilor în şcoli, cu respectarea şi aplicarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară) şi 2 (revenirea zilnică a tuturor preşcolarilor, elevilor din clasele 0-IV, elevilor din clasa VIII-a şi a XII-a şi revenirea parţială a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor măsurilor de protecţie din ghid), importante sunt asigurarea condiţiilor de distanţare fizică, identificarea celor mai eficiente modalităţi de organizare a programului şcolar şi a resurselor necesare.

Pornind de la rezultatele simulărilor la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ din judeţ, prefectul judeţului a solicitat ca inspectorii şcolari din cadrul ISJ Suceava să analizeze, cu obiectivitate, cele trei scenarii propuse de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin raportare la măsurile de siguranţă sanitară, dar şi la particularităţile specifice tipurilor de şcoli, la nivelul de vârstă al elevilor, dar şi la mediul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

În acest sens, începând de ieri, inspectorii şcolari au realizat vizite de consiliere şi monitorizare în toate instituţiile de învăţământ, urmărind, cu prioritate, organizarea colectivelor de preşcolari/elevi, configurarea programului activităţilor de învăţare, respectarea normelor impuse de contextul epidemiologic, astfel încât să se aibă în vedere asigurarea accesului egal la educaţie pentru toţi copiii, în condiţii de siguranţă, a subliniat prefectul judeţului Suceava Alexandru Moldovan.

Linia VREAURĂSPUNS va deveni linia dedicată din cadrul CJCCI

La finalul şedinţei, inspectorul-şef al ISU Suceava, col. Costică Ghiaţă, a propus înfiinţarea în cadrul Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) a unei linii telefonice speciale dedicate aspectelor legate de deschiderea în siguranţă a noului an şcolar, la care se pot formula întrebări referitoare la măsurile de protecţie adoptate de autorităţi, sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de prevenire dispuse, precum şi alte solicitări care ţin de buna funcţionare şi organizare a procesului educaţional. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: