Declaraţia de independenţă a medicului Creţeanu jr.

„Alo, domnul doctor Creţeanu?”, „Da, eu sunt”, „Cardiologul?”, „Nu, radiologul”.

Acesta este încă un dialog telefonic pe care medicul Mihai Creţeanu jr. îl poartă, drept e că din ce în ce mai rar, cu pacienţi care-şi caută lecuirea bolilor la clinica „Creţenilor”, unde capi de serie nr. 1, alături de colegi de diferite specialităţi, rămân părinţii săi, doi dintre cei mai cunoscuţi şi stimaţi medici ai Sucevei, cardiologul Mihai Creţeanu şi diabetologul Gabriela Creţeanu.

 „Cel mic” şi-a căutat însă, şi pare să-şi fi găsit, propriul drum, dincolo de aura strălucitoare a seniorilor săi. A evitat cu intenţie, după cum însuşi a mărturisit, să-şi facă o carieră medicală în specializările celebrilor părinţi, cu motivaţia că „Ai mei au făcut-o şi o fac în continuare, foarte bine”.

Aşa că atunci când a fost cazul a ales radiologia şi, totodată, să fie printre pionierii radiologiei intervenţionale din România, o supraspecializare medicală care tratează oamenii pe dinăuntru, chiar şi pe cei în situaţii critice, dar prin proceduri minim invazive.

„…eu, doar eu…”

„Cum este să porţi toată viaţa, ataşat numelui, particula «jr.»?” îl întreb.

„Asta mi-am dorit-o eu, pentru a mă diferenţia de tata, pentru că povara numelui este şi aşa suficient de grea. «Jr.» a fost un fel de declaraţie de independenţă şi de mândrie ca sunt eu, doar eu… Şi apoi, în parafa mea de medic trebuia să am ceva diferit pentru că radiolog sau cardiolog, e tot «olog» până la urmă, nu?” scapă doctorul de întrebare, glumind.

Luna viitoare, Mihai Creţeanu jr. împlineşte 40 de ani. Spune că susţine ideea maturizării mai tardive a bărbaţilor, dar că după o discuţie recentă cu tatăl său şi-a dat seama că el, la 40 de ani, este mult mai consumat de viaţa decât a fost acesta, la aceeaşi vârstă.

„Tata avea 40 de ani în ’92. Da, făcea foarte multe gărzi pentru că erau puţini doctori, dar l-am întrebat câte urgenţe avea el în gardă… Câteva sau poate niciuna.

Acum sunt 52 de CT-uri (tomografii computerizate) pe noapte şi 300 de prezentări la urgenţe. Când am venit la Spitalul Judeţean, în 2012, se făceau 3500-3800 de CT-uri pe an, pe aparatul din spital. Acum se fac 10.000 doar în UPU, şi nu mai vorbim de radiografii, ecografii, toate celelalte investigaţii. Aşa că eu spun că e cu totul altă uzură pentru generaţia noastră de medici” crede Mihai Creţeanu.

Dincolo de aceasta citez „frumos bărbat şi bun medic”, aprecierea unui fost pacient, pe o pagină de socializare, la adresa doctorului radiolog despre care am aflat că dacă n-ar fi ales această profesie ar fi fost, poate, actor. Cel puţin acesta a fost răspunsul dat de el profesorului de chimie, era clasa a XII-a, la Colegiul „Ştefan cel Mare” din Suceava. Cum omul era convins că elevul său nu ar fi putut alege altă carieră decât cea a părinţilor, Mihăiţă a replicat, sincer sau poate sfidând siguranţa dascălului, că vrea să devină actor. „Da, actoria e o altă chestie pe care mi-o doresc. N-am insistat însă foarte mult pe la teatre. Ce să zic, multă lume spune că joc bine…” a comentat medicul zâmbind ascuţit.

Mihai Creţeanu recunoaşte că a fost, ca fiu al unor medici, un copil privilegiat, dar dacă vezi omul educat, sociabil şi plin de bun-simţ de astăzi este clar că viaţa mai bună ca altora nu i s-a urcat la cap. Juniorul Creţenilor n-a ajuns niciodată să fie catalogat drept un „copil de bani gata”, pentru că educat într-un fel anume n-a avut nici timpul şi nici pornirea să epateze cu „golănii”. Dar n-a fost nici atât de cuminte şi timid cum îşi amintesc colegii săi de generaţie, iar pentru restabilirea adevărului, povesteşte o întâmplare când ai lui s-au trezit cu poliţia la uşă.

„Dar n-aş avea ce să-i povestesc lui Luca al meu, că am făcut nu ştiu ce prostii. Am fost o generaţie care încă se juca în nisip” concluzionează medicul.

El mărturiseşte însă că, adult şi medic deja, a fost catalogat de unii drept arogant, pentru că are pretenţii, unele destul de stricte, legate de curăţenie, ordine, bun-simţ, disciplină. „În rest, n-am avut decât un singur drum de urmat în viaţă, acela de a-mi crea un statut social care să-mi permită să fac orice, ceea ce s-a şi întâmplat. În prag de 40 de ani pot spune că nu sunt lucruri pe care să mi le fi dorit şi pe care să nu le fi făcut. Lucruri bine puse de o parte. Mai sunt însă atâtea altele de făcut. Trebuie doar să-mi propun să le fac” declară, „arogant”, doctorul.

„Sunt mândru ca sunt radiolog”

Doctorul Mihai Creţeanu jr. a absolvit facultatea de medicină la Iaşi, iar rezidenţiatul în radiologie şi imagistică, cu supraspecializarea radiologie intervenţională, l-a început la Tg. Mureş şi l-a definitivat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, beneficiind de îndrumarea soţilor Dorobăţ şi a prof. Rareş Nechifor, mentorii săi. A făcut astfel parte din prima serie de radiologi intervenţionişti specializaţi din România.

A ales această specializare ascultând sfatul unei prietene, de vreo 14 ani radiolog la Chicago, care l-a îndemnat către aceasta ramură medicală ca una de mare viitor. A ascultat-o, fiind conştient că radiologul nu mai era demult medicul care doar face „raze” în cea mai rece încăpere din subsolul policlinicii sau spitalului. Că radiologul este în zilele noastre medicul care nu numai că „citeşte” şi face cel mai bine conexiunile imaginilor în alb-negru ale radiografiilor, dar este şi membru al unei echipe de medici de mai multe specializări în stare să pună împreună diagnostice sigure, imbatabile. Iar, mai nou, radiologul este parte a unei echipe complexe care, cu aparatură performantă, poate interveni în tratarea unor afecţiuni grave, mortale chiar, prin realizarea de embolizări, stentări, dilatări în sistemul vascular al corpului omenesc, atât în circulaţia periferică, cât şi în cea cerebrală, fără ca pacientul să fie deschis.

„Am ales şi a fost perfect. Dacă ar fi s-o iau de la capăt, tot radiologia aş alege-o. Sunt mândru ca sunt radiolog, pentru că noi vedem şi înţelegem altfel lucrurile. Am libertatea de a fi oriunde vreau şi de a da rezultate, şi mai mult, este o specialitate care, cu excepţia părţii intervenţionale, se pretează cel mai bine la telemedicina la care ne obligă pandemia” mărturiseşte doctorul.

Astrele s-au aliniat pentru Mihai Creţeanu în preajma anului 2013, când s-a inaugurat, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Centrul de Cardiologie şi Radiologie Intervenţională, rezultatul unui parteneriat public privat cu Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life Bucureşti.

Beneficiind de tehnologie de ultimă generaţie şi de o echipă multidisciplinară, pacienţi care au nevoie urgent de tratament intervenţional, dar şi pacienţi cu boli cronice vasculare sunt de atunci trataţi prin metode minim invazive şi pot pleca acasă în câteva zile după ce au suferit un accident vascular sau un infarct, li s-au salvat picioare diabetice, altădată amputate.

Între timp, odată cu intrarea în echipă şi a altor specialişti, precum dr. Gavriliuc şi dr. Lulciuc, intervenţiile radiologice s-au diversificat şi pe partea de nonvascular fiind posibile puncţii, drenaje, biopsii, de asemenea, fără ca pacientul să fie „victima” bisturiului.

„Suntem locul în care orice pacient de acest fel şi-ar dori să fie tratat”

Presa locală şi presa medicală naţională au relatat, în timp, realizarea cu succes la Suceava a unor performanţe în premieră, intervenţii radiologice de urgenţă dificile, unice, precum tratarea unui un anevrism cerebral gigant, la o pacientă de 45 de ani, a unui atac vascular cerebral acut ischemic suferit de un bărbat de 69 de ani, care a ajuns la spital cu hemiplegie pe partea stângă sau chemo-embolizarea hepatică la doi pacienţi cu cancer.

Pe boli cronice, zeci de pacienţi diabetici au putut evita amputaţia membrelor inferioare (până nu demult singura lor cale de supravieţuire), pentru că au beneficiat de radiologia intervenţională de la Suceava. De aceleaşi proceduri minim invazive au beneficiat şi zeci de femei, pentru embolizarea fibromului uterin, cărora greu le-a venit să creadă că după două zile s-au externat aproape fără dureri post intervenţie.

„În momentul de faţă susţin cu tărie că suntem printre puţinele centre în care orice pacient vascular are parte, înainte de a beneficia de un tratament, de avizul unei echipe multidisciplinare. Acest lucru se întâmplă în clinicile din străinătate şi în cele universitare, însă ca spital judeţean suntem locul în care orice pacient de acest fel şi-ar dori să fie tratat. Dar şi locul în care orice doctor din aceste specialităţi şi-ar dori să lucreze.

Era medicului unic, care dispune singur de pacient, a trecut. Acum ţinem legătura unii cu alţii, medici de alte specialităţi care se ocupă de bolnav. Doar aşa suntem siguri că-l facem bine. Când facem intervenţia nimic din ce i s-a făcut pacientului până atunci nu poate fi pus la îndoială, iar la diagnosticul stabilit i se aplică acestuia protocolul la nivel internaţional. Avem în spate o realitate şi de aceea mi-e uşor să vorbesc în acest fel de echipa multidisciplinară a Centrului de Cardiologie şi Radiologie Intervenţională de la Suceava” a declarat medicul Mihai Creţeanu jr. (Va urma)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: