În vreme de epidemie

Cu peste 170.000 de lei au fost amendate firmele care au încălcat normele de protecţia muncii

>Agenţii economici cu abateri grave riscă urmărirea penală, atrage atenţia Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava

 Inspectorii Serviciului „Sănătate şi securitate în muncă” ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au avut, în prima jumătate a anului, 350 controale, în urma acestora fiind dispuse 480 măsuri de remediere a neconformităţile constatate.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că deficienţele, inclusiv cele privind prevenirea şi combaterea infectării cu SARS-CoV-2, s-au lăsat cu 433 de amenzi, valoarea acestora însumând 171.500 de lei.

Şeful ITM arată că, în vederea remedierii neregulilor depistate, pe durata controalelor sau a cercetării accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, inspectorii de muncă pot recurge la mai multe mijloace juridice. Printre acestea se numără impunerea de măsuri cu termene precise de realizare şi raportare, cât şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale principale sau complementare.

„Sancţiunile contravenţionale principale sunt avertismentul şi amenda contravenţională. În funcţie de natura şi gravitatea faptei, inspectorii de muncă pot să aplice una sau mai multe sancţiuni contravenţionale complementare, cum ar fi anularea sau retragerea autorizării de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, sistarea activităţii sau scoaterea din funcţiune a echipamentelor de muncă, atunci când se constată o stare de pericol iminent de accidentare sau de îmbolnăvire profesională” a punctat şeful ITM Suceava. Romeo Butnariu atenţionează că agenţii economici care au abateri grave de la legislaţia muncii riscă să aibă sesizări la organele de urmărire penală. În cele din urmă, „în situaţia săvârşirii repetate de către angajatori a unor abateri grave de la normele de securitate şi sănătate în muncă, se vor întocmi cereri de radiere a persoanei juridice de la Oficiul Naţional al Registrul Comerţului”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: