63 de beneficiari şi 9 îngrijitori de la Centrul Social Creştin Bogdăneşti şi şapte beneficiari ai Căminului de Bătrâni Rădăuţi, depistaţi pozitiv la Covid-19

 Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Manuela Trifan, a informat, vineri dimineaţă, Prefectura Suceava că din cei 124 de bătrâni beneficiari ai Centrului Social Creştin Bogdăneşti de pe lângă Mănăstirea Bogdăneşti, 63 sunt pozitivi, iar din cei 25 de îngrijitori, 9 sunt pozitivi.

Totodată, directorul executiv al DSP Suceava a informat că 7 beneficiari ai Căminului pentru Persoane Vârstnice din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Municipiului Rădăuţi au fost depistaţi pozitiv la Covid-19, fiind internaţi la Spitalul Municipal Rădăuţi.

Prefectul Alexandru Moldovan şi directorul DSP au mers la Centru Social Creştin Bogdăneşti pentru a face o evaluare a situaţiei la faţa locului, unde au constatat că bătrânii sunt cazaţi în trei corpuri de clădire cu camere de 4-5 locuri şi grupuri sanitare comune, starea de igienă a spaţiilor fiind satisfăcătoare.

De asemenea s-a constatat că există condiţii de izolare pentru bătrânii testaţi pozitiv, dar că nu pot fi instituite circuite separate pentru asigurarea hranei, a lenjeriei şi personalului.

Personalul centrului nu are pregătire medicală, îngrijirea bătrânilor fiind realizată cu persoane din comuna Râşca, unitatea administrativ-teritorială în raza căreia funcţionează aşezământul social.

În unitate nu erau substanţe biocide pentru igienizarea suprafeţelor şi mâinilor, iar personalul nu dispunea de echipament de protecţie. La verificarea în teren, mare parte din personal a fost surprins la lucru fără măşti.

În urma celor constatate în teren, prefectul a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în cadrul căruia preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat sprijinul DSP Suceava pentru a fi asigurate paturi disponibile în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi a dispus trimiterea de urgenţă de echipamente de protecţie de la DGASPC la Centrul Social Creştin Bogdăneşti, respectiv 100 de echipamente complete Covid-19. Totodată, Flutur a solicitat detaşarea unui medic de la Spitalul Municipal Fălticeni, pentru supravegherea medicală a bătrânilor din Centrul Social Creştin Bogdăneşti.

CJSU Suceava a dispus internarea la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a celor 9 îngrijitori, respectiv 63 de beneficiari confirmaţi pozitiv Covid-19, din cadrul Centrului Social Creştin Bogdăneşti, prin grija Direcţiei de Sănătate Publică Suceava şi a reprezentanţilor de drept ai obiectivului.

Totodată s-a decis acordarea sprijinului logistic necesar, prin distribuirea de produse biocide, şi realizarea urgentă a acţiunilor de dezinfecţie a tuturor spaţiilor şi a suprafeţelor de contact din cadrul Centrului Social Creştin Bogdăneşti, prin grija Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

Urma să fie realizată monitorizarea zilnică a evoluţiei epidemiologice din cadrul obiectivului, prin intermediul unei echipe medicale de specialitate stabilite de conducerea Spitalului Municipal Fălticeni, şi asigurarea unui flux informaţional cu Direcţia de Sănătate Publică Suceava.

Preotul Gheorghe Loghinoaia a fost desemnat persoană responsabilă cu organizarea turelor în vederea izolării preventive la locul de muncă şi a asigurării managementului serviciului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: