La Biblioteca Bucovinei

Scriitoarea Angela Furtună va susţine o conferinţă dedicată Zilei Internaţionale a Memoriei Victimelor Holocaustului

Publicul sucevean este aşteptat, în data de 27 ianuarie, la conferinţa susţinută de scriitoarea Angela Furtună, care va aborda „Tema Holocaustului şi conştiinţa artiştilor, muzicienilor, scriitorilor, cineaştilor şi cărturarilor”. Pe lângă aceasta, o expoziţie de carte şi vizionarea unor materiale video vor întregi oferta culturală şi educaţională a evenimentului.

Evenimentul este organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Memoriei Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, prilejuit fiind de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare şi exterminare de la Auschwitz – Birkenau.

Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Uniunea Scriitorilor din România Filiala Iaşi şi PEN Club România, afiliat PEN Club Internaţional.

Organizatorii precizează că proiectul a fost iniţiat de Angela Furtună, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club România, cu 15 ani în urmă, şi a avut de la bun început drept obiectiv educaţia antidiscriminare (apărarea drepturilor omului, memoria şi pedagogia memoriei Holocaustului, memoria şi pedagogia memoriei Gulagului, apărarea libertăţii de expresie şi de credinţe sau de convingeri democrate).

Comemorarea din 27 ianuarie a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite nr. 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a şedinţă plenară. La 24 ianuarie 2005 avusese loc o şedinţă specială, când Adunarea Generală a ONU a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni şi a milioane de persoane de alte naţionalităţi sau din alte motive (apartenenţe politice, etnice, religioase, de gen etc.)  de către regimul nazist german.

Holocaustul a fost programul de exterminare a evreilor plănuit şi executat de regimul naţional socialist din Germania, condus de Adolf Hitler, între 1933 şi 1945. Dacă cifra morţilor se ridică la 6 milioane, astăzi se estimează că cifra totală a persecutaţilor urcă la 9-11 milioane de oameni, care adaugă evreilor şi alte etnii sau minorităţi culturale: evrei, polonezi, romi, slavi, persoane cu handicap fizic şi mintal, homosexuali, masoni şi martorii lui Iehova etc.

A fost aleasă data de 27 ianuarie pentru că este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, cel de la Auschwitz – Birkenau  (astăzi în Polonia), a fost eliberat de armata sovietică.

Lagărele Auschwitz – Birkenau, sinistrele lagăre germane naziste de concentrare şi exterminare (1940-1945), au fost incluse acum 41 de ani în World Heritage List, UNESCO (1979). (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI