Patriarhul

Cuvântul are mai multe sensuri, dar aici aş vrea să-l apropii de sensul său major, acela de venerabilă faţă bisericească ajunsă în fruntea ierarhiilor ecleziastice, ale cărui trăsături fundamentale sunt marea experienţă, credinţa fermă, demonstrată de-a lungul unei vieţi întregi, vârsta, inclusiv cea biologică, îmbogăţită pas cu pas de curgerea, apărarea, întărirea cultului, pusă cu înţelepciune şi răbdare la temelia Bisericii pe care o slujeşte.

Abordând din această perspectivă lucrurile, ierarhul Bucovinei, ÎPS Pimen, care împlineşte în curând 90 de ani, poate fi numit astfel, cu atât mai mult cu cât este cel mai vârstnic membru al Sfântului Sinod, venerabilă fiindu-i nu numai vârsta, ci şi slujirea, în toate sensurile ei, înţelepciunea, uriaşa răbdare cu care rânduieşte lucrurile Bisericii Bucovinei.

Mă simt îndreptăţit, având în vedere ce s-a publicat în ziarul acesta în cele aproape trei decenii de existenţă a eparhiei, să afirm că ÎPS Pimen rămâne în istoria Bisericii Bucovinei ca un luptător neînduplecat pentru afirmarea Bisericii în toate rosturile pe care şi le asumă dintotdeauna: menţinerea şi sporirea credinţei, ocrotirea celor slabi şi neajutoraţi, păstrarea nealterată a frumuseţii aşezămintelor care i-au dus faima în lumea întreagă. În numele acestor adevărate principii, ierarhul nostru conduce bătălia pentru întoarcerea acasă a averii Bisericii, confiscată de comunişti şi sustrasă astfel şi astăzi menirii ei de a sluji Bisericii şi nevoilor ei. Până de curând a avut parte mai mult de eşec. Se pare însă cu justiţia noastră începe să găsească calea cea dreaptă, recunoscând pas cu pas ceea ce a recunoscut cu atâta uşurinţă altora: proprietatea.

Iar lupta aceasta nu se duce cu îndărătnicie şi disperare, ci cu dovezile că cererea este îndreptăţită şi cu credinţa că Cel a cărui Biserică este astfel apărată va rândui lucrurile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: