Institutul Naţional al Patrimoniului finanţează cu 300.000 de lei proiectul tehnic de reabilitare a Curţii Domneşti

> „După ce am reabilitat Cetatea de Scaun şi statuia lui Ştefan cel Mare, firească este şi reabilitarea Curţii Domneşti, un obiectiv istoric şi turistic important” a declarat primarul Ion Lungu

Proiectul tehnic de reabilitare a Curţii Domneşti din municipiul Suceava va fi întocmit de firma specializată Sigma Home Iaşi. Primarul Ion Lungu a anunţat că în urma licitaţiei organizate de autorităţile administraţiei publice locale, pentru documentaţie se vor achita 250.000 de lei. Banii ar urma să fie recuperaţi de la Institutul Naţional al Patrimoniului, care, după discuţii purtate de edilul-şef sucevean în Bucureşti, a inclus obiectivul pe lista-sinteză a momentelor din programul naţional de reabilitare.

„Suntem prinşi în programul naţional pentru monumente, Institutul Naţional pentru Patrimoniu promiţând că va acorda 300.000 de lei pentru aceasta. Astfel, după ce facem proiectul pe banii noştri, vom merge cu documentaţia pentru a obţine finanţarea de la acest institut. După ce am reabilitat Cetatea de Scaun şi statuia lui Ştefan cel Mare, firească este şi reabilitarea Curţii Domneşti, un obiectiv istoric şi turistic important” a declarat Ion Lungu.

Proiectul tehnic întocmit de Sigma Home Iaşi are în vedere lucrări de 5 milioane de euro, sumă maximă rezervată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Un studiu de reabilitare a Curţii Domneşti a fost realizat de spaniolii de la Arena Teatro, în anul 2011, la acel moment autorităţile sucevene susţinând că documentaţia fusese furnizată gratuit. Investiţia fusese apreciată la circa 17 milioane de euro, însă aceasta s-a blocat după ce, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, proiectelor Axei prioritare 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” li s-a rezervat o finanţare de maxim 5 milioane de euro. „Valoarea investiţiei este de 5 milioane de euro, întrucât s-a modificat legislaţia europeană şi nu se poate acorda finanţare mai mare pentru acest gen de proiecte” a precizat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: