Când este vorba despre incendii în fondul forestier

Pompierii militari suceveni sunt mereu în priză

Pe parcursul a două zile, salvatorii militari suceveni au desfăşurat un amplu exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema „Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Direcţiei Silvice Suceava şi a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Putna, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Bucovina» al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la fondul forestier, pe raza Ocolului Silvic Putna. Punerea în aplicare a Planului judeţean de acţiune în caz de incendiu de pădure”. Potrivit scenariului, exerciţiul a presupus intervenţia în cazul producerii unui incendiu de pădure de amploare.

Pădure incendiată de la jocul copiilor cu focul

Tot potrivit scenariului, incendiul ar fi izbucnit după ce un grup de zece persoane (două familii) au instalat un camping în zona deschisă, neîmpădurită, din apropierea unei cabane de pe raza Ocolului Silvic Putna, desfăşurând activităţi specifice unui picnic. În jurul orelor prânzului, când distracţia era în toi, doi minori din grup s-au retras în imediata apropiere a pajiştei, în vecinătatea fondului forestier, şi au început să se joace cu chibriturile, fără să fie observaţi de părinţi. Când flăcările s-au înălţat cu putere, „adulţii au sunat la 112 şi au menţionat că incendiul se manifestă violent, cu propagare rapidă spre fondul forestier. Aceştia au menţionat că relieful este greu accesibil, fiind vorba despre un deal în pantă, şi că au încercat să stingă focul cu ajutorul unor găleţi, însă nu au reuşit din cauza mărimii suprafeţei incendiate”.

Forţe multiple, dar şi necazuri întâmpinate

Forţele şi mijloacele de intervenţie s-au deplasat spre locul indicat. Din cauza amplorii şi a impactului incendiului de fond forestier, comandantul intervenţiei a solicitat punerea în aplicare a Planului judeţean de acţiune în caz de incendiu de pădure. Acesta, printre măsurile specifice, a presupus şi solicitarea în sprijin, în vederea executării unei bune recunoaşteri, a unei resurse aeriene de la Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi. „O altă situaţie operativă specială a presupus surprinderea în acţiunea de localizare şi lichidare a incendiului a doi lucrători ce aparţin Ocolului Silvic Putna, dar şi a unui pompier militar, toţi prezentând arsuri la nivelul mâinilor şi al picioarelor. Victimele au fost evacuate şi au primit asistenţă medicală de urgenţă. Ulterior, două dintre ele au fost transportate la Unitatea de Primire Urgenţe, iar una, mai gravă, a fost transportată cu elicopterul MI-8 la un spital de urgenţă din Iaşi” ne-a declarat slt. Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava. Misiunea de localizare şi lichidarea a incendiului s-a desfăşurat pe parcursul a două zile (inclusiv pe timp de noapte), intervenţiile fiind îngreunate de condiţiile de vânt care au favorizat propagarea şi dezvoltarea cu rapiditate a focarelor. Activitatea de cazare şi de schimb a efectivelor pompierilor militari a fost realizată prin instalarea în zonă a unei tabere de sinistraţi şi a unui cort de suport logistic pentru acţiunile de intervenţie.

„Printre scopurile principale ale acestui exerciţiu au fost perfecţionarea deprinderilor participanţilor în organizarea, conducerea şi executarea intervenţiei operative în situaţii de urgenţă cauzate de incendii la fondul forestier, precum şi verificarea modului de cooperare între ISU Suceava, structurile competente din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi Inspectoratul General de Aviaţie – Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi” a mai adăugat slt. Alin Găleată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: