In honorem Acad. Răzvan Theodorescu

Între bucuriile cald mângâitoare de suflet ale anului 2019, domnul academician Răzvan Theodorescu ne-o aduce acum, în frumoasă zi de mai, pe cea a plinătăţii celor 80 de ani de creştinească vieţuire şi bogat roditoare întru familia marilor dascăli şi neobosiţi slujitori ai Muzei Clio, cercetători ai trecutului Imperiului bizantin, ai artei şi civilizaţiei creştine româneşti, deopotrivă.

 Cercetător de excepţie în domeniul istoriei, artei şi civilizaţiei creştine, a spiritualităţii bizantine şi nu numai, autor al unei impresionante opere istoriografice, demnă de cinstire la nivelul celui mai înalt for ştiinţific al ţării – Academia Română, al cărei vicepreşedinte este, domnul academician Răzvan Theodorescu s-a remarcat în mod deosebit prin cercetarea şi punerea în lumină a artei şi civilizaţiei bizantine, influenţa acesteia asupra artei şi civilizaţiei medievale româneşti.

 Creator al unei adevărate şcoli de artă şi civilizaţie bizantină, prin acceptarea şi îndrumarea la doctorat şi prin îndemnarea la studierea în străinătate a studenţilor, a masteranzilor şi doctoranzilor eminenţi, asemenea lui A. Oţetea ori I. Nestor, M. Berza şi Emil Condurache, a lui Emil Lăzărescu, formaţi într-o bună tradiţie autohtonă, dar şi în mari centre europene, profesorul Răzvan Theodorescu şi-a dedicat munca, jertfa şi rodirile dăscăliei, asumate la cel mai înalt nivel, pregătirii a generaţii după generaţii de profesori de istorie, restauratori şi conservatori de monumente istorice, de cercetători care duc mai departe mesajul adevărului istoric.

Pasiunea sa pentru cercetarea ştiinţifică, respectul pentru adevărurile istoriei şi preocuparea permanentă pentru deschidere şi cooperare, i-au adus un loc de seamă între personalităţile care animă şi care vor continua să inspire multe generaţii de istorici, cercetători şi oameni de cultură.

 Opera academicianului Răzvan Theodorescu – începând cu „Bizanţ, Balcani, Occident la începuturile culturii medievale româneşti (secolele X-XIV)”, „Un mileniu de artă la Dunărea de Jos (400-1400)”, „Itinerarii medievale”, „Piatra Trei Ierarhilor”, continuând cu „Civilizaţia românilor între medieval şi modern. Orizontul imaginii (1550-1800)”, „La peinture murale moldave de 15-eme -16 eme siecle”, „Roumains et Balkaniques dans la civilization sud-est europeenne”, „Bucovina”, pentru a nu amintit decât câteva titluri, trebuie cunoscută şi cinstită, fiind un îndemn la o mai bună cunoaştere a spiritualităţii creştine bizantine pe de o parte şi un îndemn la o mai bună cunoaştere a identităţii şi demnităţii româneşti, a dezvoltării şi dăinuirii noastre spirituale în istorie pe de altă parte.

Alături de alte personalităţi ale istoriografiei româneşti – Alexandru Elian, Virgil Cândea, Emilian Popescu, acad. Răzvan Theodorescu reprezintă laicatul ortodox român erudit şi evlavios. Prin cursurile sale, precum „Curs de Istoria Civilizaţiei Europene”, „Curs de Istoria Artei Vechi Româneşti”, „Curs de Tipologia Artei din Orientul Creştin” ş.a., cărţile scrise, studiile şi articolele sale publicate în ţară şi în străinătate, a promovat o istorie bazată pe rigoare intelectuală şi informare temeinică.

 Graţie modelelor pe care le-a avut, academicianul Răzvan Theodorescu a devenit un exemplu pentru generaţiile de azi şi de mâine, fiind cu adevărat un senior al spiritului în rândul slujitorilor ştiinţei patronate de Muza Clio. Iar această figură de senior nu vine numai de la vârstă, ci dintr-o mare nobleţe sufletească, o eleganţă a discursului academic inconfundabil.

 Studiile sale multiple şi temeinice au făcut ca domnul academician Răzvan Theodorescu să fie recunoscut drept un cercetător de excepţie în domeniul istoriei culturii, artei şi civilizaţiei bizantine. Pentru ampla sa operă ştiinţifică, pentru multele sale merite în promovarea culturii şi spiritualităţii bizantine în general, şi a culturii şi spiritualităţii creştine româneşti, a primit numeroase premii ca dovadă a recunoaşterii pe plan internaţional – amintim Premiul „Bernier” al Institutului Franţei, Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române, Premiul „Nicolae Iorga” al Centrului Internaţional Ecumenic pentru Dialog Spiritual, numeroase distincţii universitare, Doctor Honoris Causa al unor prestigioase universităţi din ţară şi din străinătate.

 În semn de recunoştinţă, dragoste şi respect, profesori, istorici, teologi şi oameni apropiaţi au devenit sau redevenit pentru câteva ore studenţi cu prilejul participării la cursul festiv din Aula Magna a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, curs ţinut cu ocazia decernării diplomei de Doctor Honoris Causa.

 Tema cursului a fost dedicată Locului României în lume, accentuând că noi suntem o lume a Răsăritului, şi mentalul nostru este un mental răsăritean, a acelui Răsărit iubitor de autocraţie, spre deosebire de lumea cealaltă, occidentală, o lume a austrocraţiei, o lume de alte tradiţii, cu care noi nu avem nimic, lumea protestantă şi lumea catolică, extrem de respectabile, dătătoare de măsură pentru Europa Occidentală şi pentru periferia ei creatoare, care este Europa Centrală. Concluzia acelui curs, aplaudat îndelung, a fost aceea că Viitorul nostru nu poate fi altul decât al locului unde ne aflăm, în Europa de Sud-Est, în Europa Orientală, în relaţii excelente cu cealaltă Europă, cu care întâmplător şi instituţional ne învecinăm.

 Academicianul Răzvan Theodorescu impune nu numai prin prestaţie, ci şi prin prestanţă. Despre dascălul de la catedra universitară şi despre opera sa ştiinţifică se va vorbi multă vreme, pentru că a cultivat şi a făcut roditor acest dar al iubirii constante faţă de istoria şi cultura poporului român, pe care o slujeşte cu credinţă vie şi cu o competenţă academică demnă de toată preţuirea.

 Într-o vreme cu multe, prea multe şi rapide transformări, schimbări, academicianul Răzvan Theodorescu ne îndeamnă prin tot ceea ce a scris şi încă va mai scrie să nu uităm valorile trainice, care sunt Ţara, Biserica, Familia, toate puse sub aureola seriozităţii şi exigenţei cu sine, dar şi a onestităţii, bunătăţii şi iubirii.

 Domnule academician, acum, la ceas aniversar al Domniei Voastre, de aici din Bucovina pe care atât de mult o iubiţi şi o preţuiţi, transmitem urarea sinceră LA MULŢI ANI!

Cu recunoştinţă,

un discipol

Dr. VASILE M. DEMCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: