Comitetul pentru „Păduri străvechi şi seculare de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei” se întruneşte în Suceava

> Din structură fac parte 12 state: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Italia, România, Slovenia, Spania, Ucraina, Germania şi Slovacia, cu 89.783 ha > În ţara noastră, pentru includerea în Patrimoniul UNESCO, au fost selectate opt componente, Codrul secular din Slătioara ocupând circa 609 ha

Ministerul Apelor şi Pădurilor, cu sprijinul Regiei Naţionale a Pădurilor (Romsilva), organizează, în Suceava, întâlnirea Comitetului comun de management al sitului Patrimoniului mondial natural UNESCO „Păduri străvechi şi seculare de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei”, care va avea loc în perioada 21-23 mai.

Instituţia Prefectului judeţului Suceava informează, printr-un comunicat de presă, că la manifestare şi-au anunţat prezenţa Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, România; consilierul Radu Sbîrnea, de la MAP; Viktoria Hasler, de la Ministerul Federal pentru Sustenabilitate şi Turism din Austria; Hanns Kirchmeir, reprezentat al ECCO Institute of Ecology din Austria; experţi naţionali în domeniu. Evenimentul se adresează tuturor experţilor „care s-au implicat activ în domeniul politicilor şi managementului sitului care a fost inclus în lista UNESCO în 2017”.

Astfel, pentru ziua de 21 mai, agenda cuprinde o excursie în teren la componenta „Codrul secular Slătioara”, situată la 60 km de Suceava. Ziua de 22 mai şi dimineaţa zilei de 23 mai sunt dedicate discuţiilor specifice, pe teme precum „Situaţia curentă a solicitărilor UNESCO rapoarte şi pregătiri pentru a 43-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial”, care va avea loc la Baku, Azerbaijan, în intervalul 30 iunie – 10 iulie 2019; „Ghiduri şi declaraţie a valorii excepţionale universale”; „Procesul de extindere şi paşii următori”; „Aspecte privind finanţarea. Proiecte actuale şi viitoare şi posibile metode de compensare”; „Acţiuni specifice ţărilor, alte evenimente viitoare şi termene”.

În anul 2007 a fost aprobată prima înscriere în Patrimoniul mondial UNESCO a unor suprafeţe de păduri primare şi seculare de fag din Munţii Carpaţi, situate pe teritoriul Slovaciei şi Ucrainei, iar în anul 2011 au fost înscrise în acest patrimoniu păduri seculare de fag din Germania. La acea dată, suprafaţa totală a componentelor sitului era de 33.669 ha, iar suprafaţa tampon, una de 62.400 ha. În România, în perioada 2012 – 2014, s-a desfăşurat acţiunea de identificare a zonelor candidate a fi incluse în Patrimoniul UNESCO, selectate fiind opt componente, cu o suprafaţă totală de 23.983 ha şi o zonă tampon de 64.450 ha. Codrul secular din Slătioara ocupă o suprafaţă de aproximativ 609 ha, cu o zonă tampon de 429,4 de hectare.

În prezent, situl „Păduri de fag primare şi seculare din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei” cuprinde suprafeţe din 12 state, respectiv Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Italia, România, Slovenia, Spania, Ucraina, Germania şi Slovacia, în total 89.783 ha.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: