Tronsonul al doilea al Blocului „Groazei” din Suceava ar putea intra în lucrări de consolidare

> Imobilul este prins în Programul naţional de acţiuni pe anul 2019, în cadrul căruia s-a mai solicitat alocarea de fonduri pentru expertizarea tehnică a zece blocuri de locuinţe din reşedinţa de judeţ

Pe parcursul anului 2018 a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de reducere a riscului seismic pentru al doilea tronson de 60 de garsoniere din blocul 48 A, de pe strada Mărăşeşti din municipiul Suceava. Aceasta după ce, conform unei informări a Consiliului Judeţean Suceava, către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost transmis centralizatorul listelor de priorităţi şi estimarea cheltuielilor pentru expertizarea tehnică a construcţiilor cu destinaţia de locuinţă şi centralizatorul construcţiilor multietajate încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public. Toate acestea în vederea includerii, în Programul naţional de acţiuni pe anul 2019, a solicitărilor Consiliului Judeţean privind alocarea de fonduri pentru expertizarea tehnică a zece blocuri de locuinţe din municipiul Suceava, cât şi pentru consolidarea tronsonului al doilea din blocul 48 A, cunoscut drept Blocul „Groazei”.

Potrivit informării executivului judeţean, în octombrie 2018, „invocând nefinalizarea documentaţiei pentru expertizarea tehnică în termenii contractuali”, Primăria Suceava a anunţat despre disponibilizarea sumei de 49.500 de lei, alocată de la bugetul de stat în 2018, pentru finanţarea prin transferuri a acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor multietajate încadrate în clasa I de risc.

La începutul anului 2016, primarul Ion Lungu aducea la cunoştinţa celor în cauză despre un proiect pentru lucrări de reabilitare şi consolidare a blocului 48 A. La acea dată, de la bugetul de stat, municipiul Suceava primise 34.000 de lei, bani care urma a fi destinaţi expertizării la risc seismic a respectivului imobil. Abia ulterior, cu fonduri de la bugetul de stat, dar şi cu susţinere financiară locală, trebuia să se treacă la consolidarea imobilului în cauză. Municipalitatea a mai avut o tentativă de acest gen, încercarea eşuând. Fonduri pentru reabilitare au fost prevăzute prin HG nr. 254 din 31 martie 2005, însă actul normativ nu a putut fi aplicat din cauză că persoanele care locuiau în imobil s-au împotrivit ipotecării locuinţelor.

Pe de altă parte, în informarea Consiliului Judeţean se precizează că, la sfârşitul anului 2018, a fost încheiat acordul de încetare a contractului de finanţare pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţii cu destinaţia de locuinţă multietajată din judeţul Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI