Deputatul Dumitru Mihalescul şi TNL Rădăuţi lansează campania caritabilă „Donathlon”

Deputatul Dumitru Mihalescul împreună cu PNL Rădăuţi şi TNL Rădăuţi lansează campania caritabilă „Donathlon“. Miercuri, pe data de 19 decembrie 2018, începând cu ora 8, sunt invitaţi toţi cei care doresc să doneze sânge la punctul de recoltare sânge din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi.

Conform unor studii, sângele unui donator poate salva până la trei vieţi. Pe lângă aceste trei vieţi salvate, campania „Donathlon – Donează din inimă pentru o inimă“ urmăreşte să ofere un sprijin altor trei familii prin folosirea bonurilor de masă obţinute în urma donării de sânge + donaţii în bani şi electrocasnice din partea grupului Organizaţia PNL Rădăuţi, TNL Rădăuţi şi domnului deputat Dumitru Mihalescul.

Informaţii despre cele trei familii ce vor fi ajutate:

Simona Ungurean – o mămică ce îşi creşte singură fetiţa în vârstă de 10 anişori. Simona, de aproximativ 9 ani, face dializă. Recent s-au strâns bănuţii pentru operaţia de care ea are atât de multă nevoie, dar, din păcate, îngrijirile postoperatorii necesită alte cheltuieli.

Bogdan Pânzariu – în vârstă de 36 de ani, tatăl a doi băieţei în vârstă de 6, respectiv 9 ani. Bogdan a suferit un AVC în luna aprilie 2017, când a constatat că i-au fost furate nişte bunuri. Momentan se reface printr-un program de kinetoterapie la domiciliu. Are de plătit o chirie lunară în valoare de 500 lei. Bogdan este un tătic ce îşi creşte copiii, ajutat fiind doar de mama lui (bunica copiilor), singura lor sursă de venit fiind pensia bunicii, în valoare de 840 lei, şi alocaţiile copiilor.

Istratoaie Veronica – o mamă ce îşi creşte singură cei doi copii: o fetiţă în vârstă de 5 ani şi un băiat în vârstă de 20 de ani. Singurul venit al familiei este salariul mamei. Aceştia locuiesc într-o locuinţă socială oferită de stat.

 Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani; greutate peste 50 kg; puls regulat, 60–100 bătăi/minut; tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale; femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu fii sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

 Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip); TBC; sifilis; malarie; epilepsie şi alte boli neurologice; boli psihice; bruceloză; ulcer; diabet zaharat; boli de inimă; boli de piele: psoriazis, vitiligo; miopie forte peste (-) 6 dioptrii; cancer.

Înainte de a dona dimineaţa, înainte de recoltare, puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe; nu fumaţi înainte şi după donare aproximativ o oră.

De asemenea, veniţi la donare odihnit, nu după o noapte pierdută la serviciu sau în faţa calculatorului!

Recomandări după donarea de sânge: repaus în sala de aşteptare 15-30 minute (este foarte important repausul post-donare pentru a evita lipotimia pe scări, pe holuri şi rănirea donatorului); evitarea în următoarele 12 ore a efortului fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat; se recomandă multe lichide, iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (ouă, carne).

Drepturile donatorilor. După fiecare donare de sânge, beneficiaţi de rezultatele analizelor de laborator: grup sanguin ABO şi Rh, HLG (hemoleucograma) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+II, Ac-anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza-enzima hepatică). (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: