Numărându-se printre ţările din UE care au semnat pactul mondial pentru migraţie de la Marrakech

România devine poartă de intrare în Europa dinspre zonele emitente de migranţi

> Deputatul Cătălin Nechifor: În jurul României s-a trasat un cordon sanitar extrem de bine articulat

Un controversat pact mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra migranţilor a fost adoptat la Marrakech de aproximativ 150 de ţări, între care şi România; 15 state nu au semnat acest pact, între acestea fiind SUA şi unele ţări europene.

Vicepreşedintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a arătat că ratificarea acestui plan global va avea loc în data de 19 decembrie, la New York.

El a explicat că, practic, 150 de state au acceptat o formulă de întărire a cooperării internaţionale asupra migraţiei mai sigure şi controlate, dar, în acelaşi timp, 15 ţări au spus un nu categoric, argumentele fiind multiple, ca şi numărul controverselor iscate, cele mai importante fiind legate de insuficienta delimitare între migraţia legală şi cea ilegală, pe fondul creşterii potenţialului de risc de terorism, din ultimii ani.

Astfel, pe lângă SUA, s-au retras din acord sau sunt împotrivă state precum Austria, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Polonia, Estonia, Cehia, Italia, Letonia, Bulgaria.

Cătălin Nechifor a menţionat că nu a văzut aproape nicio dezbatere în România pe tema acestui pact global asupra migraţiei, că nu are idee de ce s-a ţinut cont în fundamentarea deciziei şi nici nu se ştie exact cine a reprezentat ţara noastră la Marrakech, adăugând că este vorba, probabil, şi de „nişte trepăduşi sinecurişti monogloţi”.

„Cert este că în jurul României s-a trasat un cordon sanitar extrem de bine articulat, singura poartă de intrare în Europa din zonele emitente de migranţi, precum Siria, rămânând ţara noastră” a precizat Nechifor. „O fi de bine, o fi de rău, nu vreau să mă grăbesc asupra concluziilor, sigur că majoritatea migranţilor vor să ajungă în Germania sau în ţările nordice, însă faptul că acest subiect a fost ignorat în spaţiul public mă face să mă gândesc şi la ce poate fi mai rău” a adăugat Nechifor.

Deputatul a subliniat însă că, în loc să existe dezbateri pe teme importante, în plan intern continuă disputele „pe subiecte stupide, pe mize mici subjugate de orgolii mărunte de provincie ori de pe malurile Dâmboviţei”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: