Ofensiva incompetenţilor

Cred că sintagma din titlu va denumi în Istoria Românească perioada celor doi ani de guvernare a PSDragnea. Şi pe bună dreptate. Nicicând n-au apărut în spaţiul public mai multe dovezi de nepricepere, de neînţelegere a cursului vremii, mai multe şi mai grave greşeli de guvernare şi de legiferare parlamentară, mai multe şi mai grave abuzuri ale legii, mai multă ipocrizie, perfidie, manipulare şi bătaie de joc la adresa poporenilor. E adevărat că în spaţiul public circulă sintagme cu mult mai dure, dar bunul-simţ m-a îndemnat să folosesc un eufemism.

Imediat după alegeri, s-a alcătuit un guvern cu oamenii de încredere ai măriei sale, Liviu Dragnea, dar după 6 luni, jupânul s-a întors şi l-a demis dintr-o suflare a oastei PSD. Motivul s-a aflat târziu – guvernul se hainise şi nu mai executa punctual comenzile jupânului. A mai alcătuit un guvern, dar şi acesta a căzut la fel şi din aceleaşi motive, tot după 6 luni. Deşi ambele au fost prezentate la instalare ca ceva extraordinar, ceva de care România nu mai avusese parte. Ultimul guvern, al treilea, are în frunte un personaj greu de încadrat într-o tipologie anume: dezorientare, gafe, greşeli de exprimare, hazul presei la aproape fiecare apariţie, iar miniştrii, cei mai mulţi, nu dovedesc nicio competenţă. În schimb, fac ce li se spune.

De aceea, zestrea electorală a PSD aproape s-a înjumătăţit în nici doi ani, iar acum partidul este pe cale să piardă majoritatea în parlament. Chestiune de zile sau, cel mult, de săptămâni. Nu Soros, nu statul paralel, nu spionii internaţionali care îi vor gâtul lui Dragnea sunt cauza, ci proasta guvernare. Pe ce se bazează constatarea?

Pe creşterea salariilor pe datorie şi imposibilitatea colectării taxelor la buget. Pe faptul că mai toate noile legi ale justiţiei, toate schimbările Codurilor Penale au fost declarate greşite de Curtea Constituţională şi, în loc ca majoritatea să-i trimită la plimbare pe lawmakeri, adică pe făcătorii de legi, cei ce în ţările democratice sunt consideraţi somităţi juridice, în afară de orice dubiu, aceştia continuă că măcelărească legi, să croiască ordonanţe, nicidecum în favoarea tuturor cetăţenilor, ci în avantajul câtorva mahări care s-au făcut stăpâni peste guvern, ţară şi parlament. Cel puţin aşa susţine preşedintele şi, din ce se vede, are dreptate.

Şi nu o spune doar preşedintele, o spun şi comisarii europeni, o spune şi Parlamentul European, o spun şi MCV, Comisia de la Veneţia, ne-o spun şi ţările prietene, o strigă protestatarii în stradă cu sutele de mii de aproape doi ani, este analizată zilnic în media internaţională, dar ofensiva incompetenţilor continuă fără oprelişti.

Liderii lor au alte percepţii şi încearcă să ni le inducă şi nouă prin purtătorii de mesaj, prin politicieni cu sau fără mitralieră, prin mercenari de presă şi televiziuni, aşa-numiţii influenceri: reforma asupra justiţiei e motivată cică prin „zecile de mii de victime ale procurorilor şi ale judecătorilor” condamnate pe nedrept de o justiţie politică împreună cu serviciile secrete. Or România are la ora actuală în jur de 24 000 de deţinuţi, dintre care peste 90% condamnaţi pentru delicte comune precum furturi, bătăi, violuri, înşelăciuni, delapidări… în care factorul politic nu are ce căuta. Aşadar de unde le-a ieşit estimarea de „zeci de mii”?

În schimb, secretarul general al PSD ne spune de-a dreptul că este vorba de majoritatea liderilor de partid cu dosare penale, în cauze legate corupţie şi abuzuri, peste 120, „pentru că putem”. Dacă e aşa, ei bine, înţeleg de ce PSD îi ţine în frunte: ca să scadă în sondaje. Pentru că poate!

Dar nu acesta a fost scopul câştigării alegerilor, ci buna guvernare, creşterea avuţiei naţionale, bunăstarea tuturor cetăţenilor, construcţia autostrăzilor, modernizarea învăţământului, a sănătăţii şi a administraţiei publice, despre care nici nu mai discută. Singurele preocupări sunt legate de păstrarea puterii politice, prin orice mijloace, şi dosarele lui Dragnea şi ale celor dimpreună cu dânsul. Numai că timpul nu mai are răbdare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: