Primăria Suceava verifică dacă asociaţiile de proprietari au făcut progrese în demersurile de reabilitare termică a blocurilor

> „Dacă nici de această dată nu vom promova acest proiect, nu văd când şi cum vom mai putea reabilita aceste blocuri” atenţionează primarul Ion Lungu > Au fost convenite etape de parcurs împreună, iar până pe 1 noiembrie trebuia date hotărâri ale adunărilor generale privind intrarea în programul cu susţinere financiară guvernamentală de 60% din totalul investiţiei

 Primarul Ion Lungu intenţionează să-i sensibilizeze pe locuitorii municipiului Suceava în legătură cu şansa unică pe care o reprezintă reabilitarea termică, cu fonduri guvernamentale, a blocurilor în care stau. Edilul-şef a anunţat că pe masa de dezbateri a deliberativului local va ajunge un proiect de hotărâre privind creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, demersul survenind modificării Ordonanţei de Urgenţă nr.18 din 2009. Astfel, Guvernul a stabilit că bugetul de stat va suporta 60% din valoarea totală a investiţiei, unităţii administrativ-teritoriale revenindu-i 30% din costuri, iar asociaţiei de proprietari 10%. Oferta este generoasă, dacă se ţine cont că, printr-un proiect finanţat de UE, în valoare de minim 100.000 de euro, cu mai multe blocuri în asociere, Primăria trebuia să asigure 15%, iar a proprietarii 25%. „Vom intra în Consiliul Local cu proiectul de hotărâre privind reabilitarea blocurilor de locuinţe. Există inclusiv multe facilităţi prevăzute de lege acolo unde nu există posibilităţi financiare. Dacă veniturile sunt sub o numită limită, pe lângă cota de 30% din finanţare, Primăria preia şi multe alte cazuri care, de multe ori, nu se pot rezolva la nivelul asociaţiilor de proprietari; pe româneşte, unde oamenii nu au bani. Acolo unde nu sunt posibilităţi financiare, iar legea permite, aceste situaţii punctuale, pe bază de anchetă socială, vor fi preluate de Primărie” a arătat ocupantul foliului administrativ din Areni.

Şeful executivului sucevean evidenţiază că, pe lângă toate acestea, este nevoie şi de o implicare mai activă a preşedinţilor şi administratorilor asociaţiilor de proprietari. Într-o întâlnire consumată la începutul toamnei, au fost convenite etape care urma a fi parcurse împreună, iar Ion Lungu vrea să vadă dacă există interes pentru materializarea proiectului.

„S-a terminat luna octombrie, de aceea sunt curios să văd câte asociaţii de proprietari au respectat graficul pe care l-am stabilit împreună. Până pe 31 octombrie, trebuia să fie aprobate hotărârile adunărilor generale ale proprietarilor. Iar dacă nici de această dată nu vom promova acest proiect, nu văd când şi cum vom mai putea reabilita aceste blocuri” a punctat Ion Lungu. La sfârşitul lunii august, la compartimentul specializat al Primăriei, se arătase interes pentru reabilitarea termică a 173 de blocuri cu circa 4.000 de proprietari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: