În contextul Centerarului Marii Uniri

OUG pentru un proiect de finanţare de un miliard de euro în domeniul culturii

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi alocate multianual fonduri în valoare un miliard de euro pentru achiziţia, restructurarea sau construirea de monumente istorice, biblioteci şi muzee.

„Discutăm în şedinţa de astăzi (n.r. – joi) şi despre programul de investiţii în domeniul culturii. E un domeniu care are nevoie urgentă de finanţare anuală, pentru achiziţia de monumente istorice şi bunuri culturale, construirea de obiective culturale sau realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare sau modernizare a celor existente. (…) Pentru implementarea acestui amplu program de investiţii, vom pune la dispoziţii suma de un miliard de euro, în baza căruia se pot încheia contracte de finanţare multianuale” a anunţat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern de ieri.

Proiectul a fost aprobat în contextul Centenarului Marii Uniri, ajutând la protejarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a vorbit şi despre cele două proiecte semnate miercuri la Ministerul Culturii, unul care prevede finanţarea unei biblioteci electronice cu 550.000 de resurse culturale: „Prin proiectul E-Cultura vor fi expuse în biblioteca digitală a României un număr de 550.000 de resurse culturale, va fi creată o platformă informatică de tip bibliotecă digitală şi catalog partajat, culturalia.ro, şi nu în ultimul rând vor fi digitalizate şi furnizate pe portalul europeana.eu aproximativ 200.000 de resurse culturale. Astfel moştenirea culturală naţională va fi păstrată, promovată şi transmisă generaţiilor viitoare. Mă bucur să anunţ semnarea contractelor de finanţare pentru două mari proiecte în valoare totală de aproximativ 12 milioane de euro. Este de vorba de programul E-cultura, biblioteca digitală a României şi programul Monumente istorice, planificare strategica şi politici publice optimizate”.

Proiectul va fi implementat de UMP şi va implica 29 de instituţii din România (printre care 19 muzee, cinci biblioteci, Arhiva Naţională de Filme, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Institutul Naţional al Patrimoniului etc.). Durata de implementare este de 36 de luni.

Cel de-al doilea proiect face referire la finanţarea de monumente istorice, vizând „elaborarea codului Patrimoniului Cultural respectiv, al Strategiei Naţionale privind protejarea monumentelor istorice. Venim astfel în sprijinul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, într-o mai bună păstrare şi protejare a monumentelor istorice” a completat premierul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: