Bucuria culorilor: Elena Greculesi

Pe Doamna Elena Greculesi o zărisem în treacăt, fără a fi avut curajul să rostesc un cuvânt sau să-i ofer o floare, în ziua când făcea ultimele donaţii din prestigioasa sa creaţie Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava. Era darul inimii şi minţii sale rare pentru Bucovina pe care a iubit-o şi a purtat-o în suflet întreaga viaţă. Mai târziu, a intrat în curtea Sfintei Mănăstiri Voroneţ. M-am bucurat s-o revăd, demnă şi distinsă, m-am apropiat fiind acum mai curajoasă, pentru că eram acasă. Acasă, eu, Monahia Elena şi Doamna Elena Greculesi, care admira în tăcere adâncă pictura sfântă. A tresărit revăzând portretul Mitropolitului Grigorie Roşca, recunoscând în pictorul anonim un hăruit. Am schimbat câteva vorbe, nu se potrivea să-i povestesc eu ce-i valoros la Voroneţ, am tăcut, aşa cum tăceam când Maestrul Ion Irimescu privea ore în şir, în linişte desăvârşită, izvorâtă din adâncuri.

Ani buni am privit cu bucurie rară tablourile pe care generoasa Doamnă a picturii le-a dăruit Bibliotecii Sucevei în sala care-i poartă numele. Retrăiam, de fiecare dată, starea de bucurie pe care o revărsau în sufletul meu. Era ca şi cum aş fi văzut sufletul cald, împăcat cu sine şi cu bunul Dumnezeu, ducând cu tăria unui ascet monah povara darului ce i-a fost hărăzit. Din tot ce priveam luam aminte la tablourile ce chemau la rugăciune de mulţumire, tablourile cu flori. De ce florile? Poate pentru că cine alege flori spre pictare şi numeşte tablourile simplu (Nalbe, Ciclame, Flori albastre, Flori din grădină, Flori roşii, gândeşte să ofere bucurie oricărui om şi nu doar unor aleşi.

Folosind tonurile vii, ale culorilor neamestecate pe paletă, aşezându-le pe pânză în puncte mici, lasă ochiul privitorului să sesizeze ansamblul. Ca la toţi marii creatori, acest mod de a picta folosit de Doamna Elena Greculesi era un mijloc de a exprima emoţiile. A pictat aşa cum alţii scriu. Aşa cum alcătuirea unei scrisori ne poate dezvălui emoţia puternică de care e cuprins autorul, tot aşa şi tuşa picturii poate dezvălui emoţia artistului. Or, tablourile cu flori ale Doamnei Elena Greculesi ne arată sufletul ei însetat de frumuseţe, stare pe care o transmite discret şi privitorului. A aşezat culoarea, uneori în straturi mai groase, precum scriitorul care subliniază un anume cuvânt spre a-şi transmite mesajul. Aşa a văzut şi a pictat flori gingaşe ce vin spre noi ca nişte flăcări.

Credea cu tărie, şi aşa a şi pictat, că tablourile trebuie să ofere un subiect plăcut ochiului, mai înainte de a descifra ce anume reprezintă. Fidelitatea faţă de natură sau de naraţiunea emoţionantă din viaţa eroilor pictaţi nu mai conta prea mult dacă tabloul făcea, dintru început, o impresie plăcută.

Oricine intră în această sală cu nume ce s-ar cuveni scris cu litere de aur are această stare de bucurie şi pace lăuntrică pe care picturile expuse o generează. Aceasta izvorăşte din puterea harului revărsat de bunul Dumnezeu peste un om rar al neamului nostru, artistul plastic Elena Greculesi.

În semn de preţuire pentru întreaga sa creaţie, pictorul şi omul de aleasă cultură, jertfelnic lucrător pe tărâmul frăţietăţii de breaslă, Lucia Puşcaşu a realizat un album pe măsura Eroinei al cărui nume l-a scris pe copertă. Toată preţuirea noastră şi alese mulţumiri pentru efort, dăruire şi profesionalismul cu care a trimis spre oamenii iubitori de frumos acest album.

Monahia

ELENA SIMIONOVICI30

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: