Întâlnirea de Paşti

„Bucuraţi-vă! Nu vă temeţi! Mergeţi şi daţi de ştire fraţilor mei că mă vor vedea” (cf. Mt. 28,10). Iar fiecăruia dintre noi, Isus înviat ne spune: „Am fost mort şi, iată, sunt viu în vecii vecilor şi am cheile morţii şi ale iadului” (Ap. 1,18).

Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor. Isus, cel care a murit pe cruce pentru păcatele oamenilor, a Înviat! El a biruit păcatul şi moartea pentru a ne salva pe noi. A murit pentru păcatele noastre şi a Înviat pentru ca noi, păcătoşii, să fim mântuiţi.

În acest an, credincioşii romano-catolici au sărbătorit Învierea Domnului pe 1 aprilie, iar cei ortodocşi o sărbătoresc pe 8 aprilie.

Cu această ocazie, polonezii din Bucovina s-au întâlnit pe 2 aprilie la Casa Polonă din Soloneţu Nou, pentru a se împărţi cu oul sfinţit.

Ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit este o tradiţie poloneză veche, de secole, pe care emigranţii polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificaţia este aceea că oamenii îşi transmit urări de bine şi îşi doresc să aibă un an cât mai rodnic şi mai liniştit. Tradiţia spune că bucatele se sfinţesc în Sâmbăta Mare, iar toată lumea posteşte până la întoarcerea de la slujba de Înviere. La întoarcerea de la biserică, după ce familia s-a reunit, persoana cea mai în vârstă sau capul familiei dă tonul la masă, nu înainte să se împartă cu oul sfinţit. Oul roşu a devenit simbol al creaţiei şi învierii, prin exemplul Mântuitorului nostru Isus Cristos, culoarea roşie însemnând sângele Domnului cel curs de pe Cruce pentru noi şi pentru mântuire, dar şi simbolul văzut al învierii morţilor. Legenda spune că Maria Magdalena s-ar fi înfăţişat împăratului Tiberiu cu un ou roşu şi i-ar fi spus acestuia „Cristos a înviat!”, conform unor specialişti acesta fiind şi motivul introducerii ouălor roşii în tradiţia sărbătorii Paştelui. Alţii consideră că, în lipsa unui izvor clar, obiceiul oului roşu a fost asimilat de Biserică, fiindu-i dedicată chiar o rânduială specială la slujba din Duminica Paştelui, când este citită rugăciunea de binecuvântare a alimentelor.

Astfel, în a doua zi de Paşte, Uniunea Polonezilor din România a organizat Împărţirea cu oul sfinţit. Evenimentul a reunit peste 300 de membri ai comunităţilor de polonezi din Suceava, Gura Humorului, Moara, Siret, Cacica, Poiana Micului, Păltinoasa şi Soloneţu Nou. În deschidere, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, împreună cu soţia sa, Victoria Longher, deputat din partea minorităţii polone, i-au salutat pe cei prezenţi, le-au mulţumit pentru participarea la această frumoasă tradiţie poloneză şi au urat tuturor participanţilor Paşte fericit!

La eveniment au participat şi preoţii decanatului de Bucovina în frunte cu E.S. pr. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, pr. Iosif Păuleţ, decan de Bucovina, şi preotul Ionuţ Paul Strejc – reprezentant al Vaticanului.

E.S. Aurel Percă şi-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul comunităţii poloneze din Bucovina care păstrează cu sfinţenie tradiţiile înaintaşilor săi. El a binecuvântat alimentele şi pe cei prezenţi prin mijlocirea Sf. Ioan Paul al II-lea care a plecat la Domnul pe 2 aprilie 2005. „Papa Wojtyla, care a condus biserica cu atâta înţelepciune, a fost chemat la Domnul şi ne bucurăm că aşa repede a ajuns la cinstea altarelor, încât astăzi putem să-i cerem mijlocirea. Cu siguranţă se bucură din cer ştiind că noi facem aici o sărbătoare” a spus E.S. Aurel Percă. De asemenea, a transmis salutările E.S. Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi a precizat că el este în comuniune de la distanţă cu polonezii din România şi că le este mereu alături. După rugăciune şi sfinţirea ouălor, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, împreună cu soţia sa, Victoria Longher, au împărţit cu cei prezenţi oul sfinţit, urându-şi pace, bucurie şi sănătate. (C.P.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI