Prim-adjunctul inspectorului-şef al IJJ Suceava:

„Ceea ce este Jandarmeria astăzi se datorează în primul rând dăruirii şi pasiunii oamenilor săi”

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a desfăşurat o serie de activităţi cu ocazia aniversării celor 168 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

Prim-adjunctul inspectorului-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, col. Iulian Iacob, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că pe data de 3 aprilie se împlinesc 168 de ani de la promulgarea de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica a „Legiuirii pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, dar şi 28 de ani de la renaşterea Jandarmeriei după Revoluţia din decembrie 1989.

„Documentul prevedea că Jandarmeria «este o putere înfiinţată pentru a priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei rânduieli şi aducerea la împlinire a legilor», executarea zilnică a unui serviciu ordinar, pe baza regulamentelor sale, şi un serviciu extraordinar, la solicitarea autorităţilor, de subunităţile mobile din structură. Pentru executarea serviciului extraordinar s-a luat măsura creării unor subunităţi speciale, formate din militari aleşi dintre cei mai vrednici jandarmi şi care «vor sta la fiecare ţinut pe lângă ispravnici şi vor fi folosiţi pentru prinderea făcătorilor de rele şi alte extraordinare trebuinţe de importanţă»” a spus col. Iulian Iacob.

El a mai arătat că potrivit dispoziţiilor legii din 3 aprilie 1850, care reprezintă un act de referinţă şi de însemnătate istorică, se pun bazele unei noi forţe de poliţie cu specific militar.

„Toate celelalte legi care i-au urmat nu au făcut decât să dezvolte, să reformuleze şi să îmbunătăţească aceste principii, rămase valabile în întreaga sa istorie, astfel încât, după 168 de ani, evoluţia Jandarmeriei constituie un drum parcurs pe linia afirmării ca instituţie sigură, credibilă şi echidistantă în folosul cetăţeanului” a precizat prim-adjunctul inspectorului-şef al IJJ Suceava.

De asemenea, col. Iulian Iacob a menţionat că prezenţa activă a jandarmilor în stradă, în mijlocul cetăţenilor, a devenit o obişnuinţă, scopul de prevenţie fiind în prim-plan.

Totodată, jandarmii urmăresc descurajarea comiterii faptelor ce aduc atingere ordinii şi siguranţei publice, având toleranţă zero faţă de făptuitori.

„Sărbătorim astăzi ziua unei instituţii care este şi nouă şi veche în acelaşi timp. O instituţie puternică, a cărei forţă este dată de rădăcinile temeinic ancorate în tradiţiile naţiunii şi a cărei evoluţie este rezultatul firesc al unei extraordinare capacităţi de adaptare, modelare şi modernizare. Ceea ce este Jandarmeria astăzi se datorează în primul rând dăruirii şi pasiunii oamenilor săi” a subliniat col. Iulian Iacob.

El a precizat că în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Jandarmeriei Române, la nivelul IJJ Suceava s-au desfăşurat activităţi specifice.

Astfel, luni, pe 26 martie a.c, inspectoratul a organizat Ziua Veteranilor Unităţii, având printre invitaţi cadre în rezervă ale unităţii.

De asemenea, în data de 27 martie s-a desfăşurat competiţia sportivă „Cupa Jandarmeriei”, ocazie cu care jandarmii din cadrul subunităţilor inspectoratului au participat la concursuri de atletism, şah şi tenis de masă.

Activităţile dedicate Zilei Jandarmeriei Române au continuat cu Ziua Porţilor Deschise, activitate înscrisă în programul „Şcoala altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun!” şi care s-a desfăşurat în data de 28 martie atât la sediul inspectoratului, cât şi la sediile detaşamentelor din Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Ziua Jandarmeriei a fost sărbătorită duminică, 1 aprilie, şi pe platoul centrului comercial Iulius Mall Suceava.

Detaşamentul de intervenţie al inspectoratului a prezentat exerciţii de intervenţie profesională, un moment de dresaj cu câinii de serviciu, precum şi tehnica din dotarea structurilor de intervenţie.

Totodată, elevii Şcolii de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni au oferit pliante care conţineau informaţii necesare cu privire la urmarea unei cariere militare în cadrul Jandarmeriei Române.

Col. Iulian Iacob a precizat că seria manifestărilor dedicate Zilei Jandarmeriei Române se va încheia astăzi, cu simpozionul „Contribuţia Jandarmeriei Române la realizarea Marii Uniri”, care va avea loc la sediul IJJ Suceava.

Ionel Postelnicu

La rândul său, comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, col. Ionel Postelnicu, a arătat în cadrul conferinţei că instituţia pe care o conduce a desfăşurat diverse activităţi cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române.

Col. Ionel Postelnicu a menţionat că în cadrul activităţilor au fost sărbătoriţi cei care au lucrat în unitatea militară şi s-a desfăşurat „Cupa Jandarmeriei”, la care au participat cadre militare şi elevi.

De asemenea, astăzi, vor fi prezentate în cadrul instituţiei ordine de ministru cu privire la înaintarea în grad.

Comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni a ţinut să sublinieze că în acest an instituţia sărbătoreşte 10 ani de funcţionare şi că aceasta funcţionează într-o cazarmă construită la 1898 de Regimentul 16 Dorobanţi. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: