„Primăvara Poeţilor” la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”

Festivalul Internaţional Francofon „Primăvara Poeţilor”, ajuns la a XVIII-a ediţie în Franţa şi la a XI-a ediţie la Suceava, având ca obiective stabilite consilierea şi orientarea, dezvoltarea activităţilor de formare a poeţilor şi a publicului de poezie, încurajarea creaţiei şi a educaţiei prin cultură, şi-a deschis porţile şi anul acesta la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”.

Luni, 14 martie, de la ora 11, elevii liceului s-au întâlnit cu poezia şi muzica la o manifestare culturală dedicată secolului al XX-lea, intitulată „Un secol de poezie”, activitate coordonată de subsemnata.

 La evenimentul artistic, invitaţii gazdelor au fost: Angela Furtună, scriitoare, eseistă, publicistă, critic literar, grafician şi artist vizual; grupul folk „Symbol” de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, condus de prof. Valentin Ianoş; partenerii liceului, profesori şi elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava şi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Halunga” Hânţeşti, jud. Suceava.

Dna Angela Furtună, care coordonează anual manifestările din Bucovina ce fac parte din Programul Francofon „Le Printemps des Poetes – Primăvara Poeţilor” începând din anul 2006, a vorbit publicului despre mesajul directorului artistic al Festivalului, Jean-Pierre Siméon, care a propus participanţilor ca anul 2016 să se deruleze sub tema „100 de ani de poezie – Marele Secol XX”. El a atras atenţia asupra fenomenului constant şi notabil pe care îl reprezintă poezia, mai ales în ultimul secol.

De asemenea, dna Angela Furtună a subliniat că implicarea instituţiilor de învăţământ în acest festival are ca scop promovarea elevilor în actul artistic şi este o modalitate de educaţie a tinerilor.

Manifestarea culturală aşezată sub semnul primăverii, al iubirii şi al poezie – „Un secol de poezie” – a avut două părţi distincte ce au omagiat lirica franceză şi poezia românească.

Programul oferit de dna prof. Titiana Sevaciuc şi de elevii Secrieru Teodora şi Lucaciuc Domnica l-a avut în centru pe Robert Desnos a cărui viaţă şi operă au fost evocate.

„Paul Eluard – De l’amour a la liberté”, program organizat de dna prof. Daniela Sandu, a fost un prilej pentru auditoriu de a se întâlni cu poezia şi pictura suprarealistă. Viaţa şi opera artistului francez, în prezentare PPT, a fost punctată de poezii ale artistului în interpretarea sensibilă a elevilor: „Je ne sais pas seul” (Costea Mihaela şi Gherasim Diana, clasa a IX-a), „Liberté” (Flutur Naomi, Zaharie Mariana, Enachi Olivia, clasa a XI-a), „Je t’aime” (Horghidan Narcis, Capră Rodica clasa a IX-a).

„Ritm şi metaforă – Omagiu liricii româneşti” a însemnat întâlnirea cu poeţii George Bacovia, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, într-un moment poetic susţinut de elevii claselor a IX-a.

Grupul vocal „Româncuţele”, condus de dna prof. Elena Stănescu, a oferit publicului momente de încântare prin melodiile „Codrule, codruţule” şi „Răsai”, pe versuri de Mihai Eminescu şi Grigore Vieru. S-a remarcat eleva din clasa a XI-a D Iuliana Harii, care a interpretat „Ploaie în luna lui Marte” pe versuri de Nichita Stănescu.

Manifestarea a continuat cu versuri de mare sensibilitate rostite de doamna Angela Furtună din propria creaţie.

 Microrecitalul de muzică folk al grupului „Symbol” de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, condus de prof. Valentin Ianoş, cu muzică din repertoriul artiştilor Mircea Baniciu şi Nicu Alifantis, a entuziasmat publicul, căldura aplauzelor alungând astfel frigul de afară.

Activitatea de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” a marcat, astfel, cu mult entuziasm şi dezinvoltură, „Primăvara Poeţilor” 2016.

OFELIA FLORENTINA DUCEC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: