Ranga

Sate cu renume în vremuri vechi, sate domnești, Șcheia și Pătrăuțiul adăpostesc astăzi „cetățeni” din ce în ce mai periculoși. Nu s-ar constitui acolo echipe de salahori, de prășitori sau de ziditori de case, ci echipe de spărgători din ce în ce mai îndrăzneți și mai violenți, care dau iama în avutul blegului de român strângător. Garaje, beciuri și boxe, acolo unde gospodari și gospodine pun la păstrat provizii de tot felul și pentru orice nevoie, nu mai rezistă atacului acestor prădători, înarmați cu scule care distrug totul și dispuși să lovească pe oricine i-ar prinde asupra faptului.
 

Dumitru TEODORESCU

Într-o duminică spre prânz veneam la redacție, cu gândul să mă abat și pe la garaj să iau, în drum, conform comenzii consoartei, niște cartofi. Obligat însă să ajung repede la redacție, am amânat trecerea pe la garaj. Nu mult, căci cineva de la Poliție m-a anunțat că ar fi bine să vin urgent acolo, căci garajul mi-a fost spart! Au intrat prin pod, iar spectacolul era lamentabil. Tot ce se putea arunca era aruncat, două dulapuri au fost forțate, cheile – aruncate, niște băutură adusă, odată cu curățenia în apartament și neluată apoi acasă, furată. Atât, în rest bătaie de joc: niște sticle de suc au fost spintecate împroșcând totul cu sucul dulce; niște sticle de alcool rafinat, pregătit pentru afinele verii, spintecate și ele, un scaun – deșălat, un coș cu rumeguș/gunoi aflat prin pod – aruncat în garaj, lădițe aruncate, borcane de compot cu capacul de asemenea spintecat, unele aruncate pe jos, sparte, cioburi și fructe etc. etc. Vandali, nu hoți. Au fugit dintr-un garaj vecin, abordabil de asemenea prin pod, auzită fiindu-le gălăgia (cred că deja erau beți) de un vecin, care a strigat. Este posibil ca, dacă aș fi ajuns mai iute la garaj să-i fi găsit acolo și să mă pomenesc și eu cu o rangă în cap?… Nu au lăsat amprente, erau deci „profesioniști”. Iată cum civilizația înzestrează și nemernicii cu tehnici și tactici de făcut rău. Asta învață repede, ce-i folositor conviețuirii cu ceilalți, nu. E o fatalitate? Dacă mă întorc la concluzia cărții lui Gheorghe Gorda, ziaristul din Voloca care a scris „Insulițe românești în oceanul slav” și care sună cam așa: siberianul vine către noi și cucerește, inclusiv ucigând, înstăpânindu-se pe avutul nostru, iar moldoveanul înaintează încet spre stepă și lucrează pământul și ridică gospodării și construiește sate, atunci grijă mare la spița asta, că mâine pune mâna pe rangă și fără să o provoci…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: