Viața și filmul

E nevoie de ei sau nu? Iar dacă da, câtă, pentru cine și cât costă (și pe cine) această nevoie. Am publicat ieri un interviu al Agerpres cu prof. univ. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor (CoPsi) din România, pentru a se vedea cam care ar fi perspectiva „de sus”, de la vârful breslei, despre situație. Cu precizarea pe care o adăugăm acum că breasla se află în fața alegerilor generale, context care conferă (dincolo de altele…) un aspect special intereselor punctuale, propunerilor, chiar visărilor. De pildă, e frumos a zice că spitalele ar avea nevoie de psihologi clinicieni (dar care, de fapt, sunt păsări rare pe scheme) sau că ar fi benefic pentru populație ca anumite servicii psihologice să fie decontate de CNAS (dar, de fapt, psihologia clinică e percepută mai curând ca un act social decât ca unul conex celui medical).
 

L.D. CLEMENT

Vor mai fi fiind, poate, negocieri în aceste sensuri, dar decisive nu sunt nici percepțiile specialiștilor despre chestiune, nici măcar cele publice, ci bugetele! Situație în care, din cei aprox. 13000 de psihologi atestați câți are țara (însă din care ar avea realmente de lucru vreo jumătate), pare-se că deocamdată este nevoie cu precădere de cei care eliberează acte (pentru pensii și ajutoare, pentru conducători auto și vânători, eventual pentru unele angajări sau evaluări solicitate pentru menținerea pe posturi). Cum este nevoie și de cei puțini, din servicii publice mai curând administrative, plătiți de regulă cu lefuri jenante, mult diferite între ele, în funcție de ministerul ori administrația de care atârnă. Pe ceilalți – la care oricine s-ar putea duce fie că s-a trezit cu fața la pernă, fie că suferă realmente de o depresie severă – îi găsim mai bine în filmele americane sau franțuzești. Fiindcă cei de la noi, puținii care se îndârjesc să creadă că-și pot susține (și astfel) cabinetele, au, cu toată bunăvoința (lor), prețuri aproape ca-n filmele americane sau franțuzești.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: