Artiștii, care mai de care

Mașina care ne-a adus de la Koral, iuțită de posibilitatea închiderii orașului pentru protejarea sărbătorii, ne-a lăsat – pe componenții Ansamblului ,,Poienița” din Poiana Stampei, pe Petru Horvat, pe Carmen Steiciuc și pe dr. Constanța Cristescu, consilieri artistici la Centrul Cultural ,,Bucovina”, precum și pe cei trei reprezentanți ai turismului sucevean, Ioan Ițco, Gheorghe Albu și Adriana Adochiței – pe o stradelă.
 

Una din multele în care adevărate pâraie umane urcau/coborau spre Piața Centrală, mărginită de Primărie și de monumentul lui Taras Șevcenko, având în fundal o reproducere după înscrisul voievodului român Alexandru cel Bun, care atesta existența orașului încă din anul 1408. Acolo, lângă răcoarea binevenită (ziua era deja toridă) a unei fântâni arteziene, membrii Ansamblului polonez ,,Jutrezenka” și cu cei ai Ansamblului ,,Plaiurile Pojorâtei” pozau dezinvolt pentru o mulțime de aparate foto și camere de filmat. Aici se impune o paranteză. O evidențiere a faptului că unii dintre noi ne aflam aici în cadrul proiectului din fonduri europene axat pe Turismul de eveniment – proiect inițiat de Primăria municipiului Cernăuți, cu primăriile Suceava și Câmpulung Moldovenesc, precum și cu Centrul Cultural Bucovina, parteneri, proiect animat cu entuziasm, încă de la început, de Tatiana Tatarciuk și Carmen Veronica Steiciuc. Alții, componenții ai trei ansambluri sucevene – ,,Piatra Șoimului” Câmpulung Moldovenesc, ,,Plaiurile Pojorâtei” și ,,Poienița” Poiana Stampei, alături de ,,Jastrowiacy”, ,,Jutrzenka”, ,,Rosa” din Polonia și de ,,Sebestyen Adam Szekeli Tarsulat” din Ungaria, precum și numeroase din Regiunea Cernăuți – evoluau în cadrul ediției 2012 a ,,Întâlnirilor bucovinene”, întâlniri găzduite anual, rând pe rând, de orașele Cernăuți (Ucraina), Câmpulung Moldovenesc (România), Bonyhád (Ungaria), Jastrowie și Pila (Polonia) și Turèianske Teplice (Slovacia). Am întâlnit, de asemenea, suceveni, veniți pur și simplu pentru iarmaroc, dar încântați să descopere Festivalul. Rând pe rând, artiștii și-au luat locul în coloană și plecând din Piața Centrală au pornit spre Soborna în cântec și joc, aplaudați pe tot traseul. Ai noștri, mai tare decât toți! Cel puțin de noi, românii, fiind, de fapt, cu toții care mai de care mai frumoși, mai entuziasmați, mai dornici să placă și să-și demonstreze talentul, virtuozitatea. Aplaudat din toată inima a fost și Călin Brăteanu, șeful Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava, iubit aici mai ales ca interpret al cântecului popular. În ce ne privește, ne-am bucurat să o descoperim, prezență discretă și luminoasă în public, pe Denisa Gabor, viceconsul la Consulatul General al României la Cernăuți.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: