La Muzeul Bucovinei

Șantierele arheologice așteaptă vremuri mai bune

Muzeul Bucovinei nu a avut buget anul acesta pentru cercetare arheologică de teren, în schimb săpăturile pentru descărcarea de sarcină arheologică au constituit o importantă sursă de finanțare, a precizat directorul Emil Constantin Ursu.
 

“Au trebuit identificate alte surse de venit și am fost mai atenți la piața de descărcare arheologică. Am avut oferte și pentru centrul istoric de la Botoșani, și pentru cel de la Iași. La Suceava, în acest an, avem două șantiere, în centrul orașului și la Hagigadar”. Directorul spune că „fiecare arheolog sapă cât are bani”, iar în ultima perioadă s-a mai săpat la Fetești Adâncata, și Fetești-schit, fără fonduri de la muzeu, ci cu forța de muncă a studenților de la Universitatea Suceava. Pentru șantiere importante, cum ar fi cel de la Curtea Domnească, Ministerul Culturii a alocat bani anterior, dar anul acesta muzeul n-a primit deloc fonduri pentru cercetare arheologică de la minister: „Anumite cercetări sunt finanțate de stat, în rest se sapă numai dacă sunt bani. În fie-care an ministerul alocă bani pentru șantierele arheologice, dar numai la cele prioritare; și e corectă optica. Anul acesta s-au dat bani pentru Histria-Sarmisegetuza”, a mai spus Emil Ursu. El a adăugat că „încercăm la anul să prindem în bugetul muzeului un număr de șantiere”, primele vizate fiind Curtea Domnească și șantierul de la Nemirceni-Bosanci. Totodată, ar trebui continuate săpăturile la Adâncata-imaș și Dealul Lipoveni, după ceramică de Cucuteni. La anul, odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a Cetății de Scaun, arheologii de la Muzeul Bucovinei vor avea mult de lucru la descărcarea de sarcină arheologică a șantierului, operațiune care se va desfășura în prima etapă a reabilitării.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI