28 iunie 2008, ora 11,00

O zi din viața lui Eminescu, 28 iunie 1883/10 iulie 1883, care cu siguranță ar pune în încurcătură prin semnificația întâmplărilor sale pe destui dintre absolvenții care consideră în această perioadă subiectele la limba și literatura română primite la bacalaureat ușoare, stârnește de mult timp furtuni în rândul istoricilor literari preocupați în mod special de viața și opera lui Eminescu. Această zi i-a grupat în tabere adverse și continuă să alimenteze polemici, așa cum poate nicio altă zi din nu puținele învăluite de mister ale biografiei sale nu a reușit.
 

Oricum, la 125 de ani de la curgerea ei în taina timpului, ziua de 28 iunie aduce azi la Biblioteca Bucovinei Suceava, la ora 11,00, nume de primă mărime ale eminescologiei, cunoscuți cercetători literari, scriitori fascinați și în mileniul III de Eminescu: acad. Dimitrie Vatamaniuc, prof. univ. dr. Nicolae Georgescu, prof. univ. dr. Nicolae Georgescu, prof. univ. dr. Al. Dobrescu, dr. Lucia Olaru Nenati, dr. Ion Filipciuc, prof. Nicolae Cârlan, dr. Ion Cozmei. Cu opinii diferite în multe privințe, ei trăiesc în unanimitatea de neclintit a prețuirii pentru scrisul eminescian. De rang deosebit în Eminescu, trăiesc, citesc și scriu cu sentimentul unei misiuni nobile, pe viață. Nu o dată condeiul lor a urmat și alte chemări, dar s-au reîntors neîncetat la Eminescu. Sau mai curând, cum spunea dr. Lucia Olaru Nenati, intrați în forța gravitațională a planetei Eminescu i s-au înscris pe vecie pe orbită. Să-i asculți pe toți la Suceava vorbind despre Eminescu reprezintă deja un eveniment. Să-i asculți vorbind despre 28 iunie 1883 în viața lui Eminescu reprezintă însă o șansă cu care un cititor de Eminescu nu se întâlnește de două ori. Așadar, azi, 28 iunie 2008, ora 11,00, la Biblioteca Bucovinei din Suceava. Mai mult ce ar fi de spus?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: