Cazul de toxiinfecție alimentară de la Gura Humorului

ASP a închis ieri discoteca unde s-au consumat hamburgerii incriminați

Numărul persoanelor internate la Spitalul Județean a ajuns la 9 > Probele prelevate de la primul pacient internat au ieșit pozitive la Salmonella
Autoritatea de Sănătatea Publică a închis ieri discoteca-terasă Dance Vip din Gura Humorului, în urma controlului efectuat tot ieri de Inspecția Sanitară de Stat din ASP, care a constatat suficiente și grave deficiențe igienico-sanitare. Aceasta după ce câteva persoane care consumaseră acolo hamburgeri cu maioneză au ajuns în spital cu toxiinfecție alimentară. Vor fi aplicate și sancțiuni contravenționale, însă după ce administratorul societății va prezenta documentele solicitate, în prezent acesta fiind plecat în Germania.
 

Potrivit datelor ASP Suceava, localul avea autorizație sanitară din 2003, funcționând în incinta Casei de Cultură din Gura Humorului cu snak bar, discotecă și terasă sezonieră și având ca domenii de activitate și prepararea și desfacerea de gustări calde și reci – hot dog, hamburgeri, sandviciuri, cafea, băuturi alcoolice, răcoritoare și înghețată. La data controlului, inspectorii ISS au constatat că pereții și podelele erau necorespunzătoare, cu gresia și faianța uzate sau pe alocuri lipsă, vesela din porțelan era degradată în proporție de 10%, iar spațiile frigorifice nu aveau ter-mometru și termogramă. Totodată, acolo există un singur grup sanitar, folosit atât de perso-nalul localului, de consumatori și de perso-nalul Casei de Cultură, și acesta necorespun-zător din punct de vedere igienico-sanitar, cu instalații defecte și spațiu neigienizat. La blocul alimentar nu există vestiar pentru personal, nici spațiu amenajat pentru igiena mâinilor acestuia, bucătăria nefiind igienizată de multă vreme de către unități specializate și autorizate. ISS a recoltat probe din carnea tocată de vită găsită la bucătărie în timpul controlului, pentru examenul microbacteriologic. Au fost efectuate teste de salubritate pe suprafețele de lucru din bucătărie și de pe mâinile bucătăresei, precum și probe din coproculturile personalului pentru examenul coprobacteriologic. O persoană în vârstă de 30 de ani din Gura Humorului a fost internată pe 14 iunie în Secția infecțioase de la Spitalul Județean Suceava, cu febră, vărsături, crampe, stare generală proastă și deshidratare medie. Aceasta a declarat ulterior medicului epidemiolog de la ASP că i s-a făcut rău după ce a mâncat hamburgeri cu maioneză la dicoteca Vip, pe care a frecventat-o în noaptea de vineri spre sâmbăta trecută. Alte două persoane, de 13 și 16 ani, au fost internate pe 14 și pe 15 iunie, în total, până ieri, numărul celor ajunși la spitalul sucevean cu aceleași simptome era de 9, fiind vorba de forme medii și ușoare ale bolii. Ultimele 3 cazuri au ajuns la același spital în cursul nopții de marți spre miercuri, toate fiind medii, ca formă de boală. Unul dintre pacienți a și fost externat ieri. Directorul adjunct al ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat ieri că, inițial, nu s-a făcut legătura între cazuri, întrucât unul dintre pacienți era din Brăiești, ulterior aflându-se că toți frecventaseră aceeași discotecă. Dr. Lăzăreanu spune că n-ar fi exclus să fie mai multe cazuri de îmbolnăvire, dar unii au preferat să se trateze la domiciliu. Potrivit dr. Lăzăreanu, din probele prelevate de la primul pacient internat la spital s-a izolat Salmonella, care a cauzat toxiinfecția alimentară. Urmează ca analizele la probele din alimente, de la personal și din blocul alimentar, să determine ce sau cine anume a provocat îmbolnăvirile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: