Pregătirea județului pentru absorbția fondurilor europene, apreciată de ministrul administrației și internelor

Structurile tehnice implicate în derularea programelor prin intermediul cărora România realizează atragerea și absorbția fondurilor europene au capacitatea administrativă necesară îndeplinirii acestui obiectiv. Aceasta este concluzia amplului răspuns pe care ministrul administrației și internelor, dl Vasile Blaga, l-a dat deputatului PSD de Suceava, dl Eugen Bejinariu, la o interpelare în parlament a acestuia din urmă. Trecem însă peste teorie și ne vom referi în continuare la demersurile întreprinse în județul Suceava pentru atragerea și absorbția fondurilor structurale, evidențiate în același răspuns al domnului ministru. În cadrul Strategiei de instruire a personalului din administrația publică locală, elaborată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a fost constituit un nucleu de formare, alcătuit din 21 de funcționari publici din cadrul Consiliului Județean, Instituției prefectului și primăriilor, care sunt instruiți pe tema atragerii și absorbției fondurilor structurale.
 

În același sens, în acest an, s-au desfășurat seminarii („Sprijinirea administrației publice locale în vederea gestionării viitoarelor fonduri structurale”, „Suntem pregătiți pentru aderare?”, „Prezentarea și promovarea Programului operațional sectorial de transport, 2007-2013”), la care au participat cu precădere specialiști din administrația publică locală. De asemenea, toate primăriile din mediul rural au desemnat personal cu atribuții în pregătirea proiectelor care vor fi finanțate din fonduri structurale, iar primăriile din municipii și orașe au organizat compartimente, birouri sau servicii de specialitate. Ca urmare, pe baza propunerilor din județ, la nivelul Consiliului Județean Suceava au fost elaborate portofolii de proiecte pentru următoarele programe operaționale care se vor derula în perioada 2007-2013: • 600 proiecte pentru Programul operațional regional • 182 proiecte pentru Programul operațional sectorial de mediu. Totodată, Con-siliul Județean Suceava și-a stabilit prioritățile și în legătură cu celelalte programe operaționale, elaborând: • un proiect în valoare de 40 milioane euro, pentru Programul operațional sectorial de transport • 4 proiecte pentru Programul operațional sectorial Dezvoltarea capacității administrative • 10 proiecte pentru Programul operațional de cooperare transfrontalieră România-Ucraina, 2007-2013. Preocupare în acest sens au arătat și autoritățile locale. Administrația publică locală din municipiul Rădăuți a întocmit 4 proiecte pentru a concura la finanțări europene, iar cea din Câmpulung Moldove-nesc, 13 proiecte. Acum se a-flă în curs de finanțare (de către Administrația Fondului de Mediu) un număr de 8 proiecte: • CL Câmpulung Mol-dovenesc: Reabilitarea și mo-dernizarea sistemului de ca-nalizare și a stației de epurare a apelor uzate din municipiu • S.C. MONDECO SRL Suceava: Unitate de incinerare de deșeuri periculoase, cu o capacitate de 10.800 tone/an • CL Șaru Dornei: Moderniza-rea stației de epurare din localitatea Neagra Șarului • Universitatea „Ștefan cel Ma-re” Suceava: Ansamblu de măsuri pentru educarea și conștientizarea populației municipiului Suceava privind necesitatea sortării și reciclării deșeurilor – ele-mente de bază pentru pro-tecția mediului • S.C ECO-LACT CO Milișăuți: Moderni-zarea stației de epurare a apei industriale • S.C. Popas Turistic „Bucovina” Sucevița: Dotarea cu stație de epurare a Complexului turistic • S.C. RITMIC COM SRL Suceava: Linie de uscat și brichetat ru-meguș • GEC Bucovina: Bu-covina, între aquis și praxis – proiect semnal pentru imple-mentarea aquis-ului comuni-tar privind protecția mediului. Pe de altă parte, în județul nostru se află în curs de deru-lare un număr de 117 proiecte de mediu, în valoare totală de 210.844.934 euro. Iar prin Programul Fermierul, au fost depuse 314 proiecte la Centrul Iași, în valoare totală de 169.340.884 euro. Nu trebuie omis faptul că, prin Programul SAPARD, au fost finanțate 64 de proiecte, în valoare de 44.830.218 euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: