Francofonia

După o despărțire scurtă, totuși, față de lungul veac de iubire care o precedase, prin 1965 limba franceză se întorsese în școlile din România. Am început să-i trimit atunci discuri cu Sadoveanu recitând din Eminescu lui Marie-Joëlle din Strasbourg și să primesc cărțile lui Camus de la algerianul Moktar din Oran. Din păcate, nici măcar genul acesta de corespondență nu putea supraviețui, trebuind să comunici deîndată mai sus conținutul scrisorilor, oricum citite înainte de a deschide plicul. Însă asta aproape nu mai are importanță, raportat la ce se petrecuse cu atâția francofili, cu apropiații Institutului Francez și cu cei de la Liceul Francez din București rămași în legătură cu directorul, Marcel Fontaine, expulzat și el, în 1948, împreună cu ceilalți profesori originari din Franța, și autorul de mai târziu al volumului ,,La République Populaire Roumaine contre la culture française. 15 ans de guerre 1948-1962”.
 

Arest, anchete, condamnări la închisoare, între trei ani și pe viață, toate se umplu și azi de sângele viu al tragediei, când cel care le povestește le-a trăit și și-a văzut colega și prietena ucisă de carceră la numai 20 de ani, când este un intelectual de rangul Doamnei Micaela Ghițescu, traducător și ambasador cultural de elită, și poartă în aura suferinței prin care au trecut și suferința celor care nu i-au supraviețuit, fizic sau altfel. Da, ro-mânii i-au așteptat pe americani, dar pe francezi i-au iubit, și le-au iubit limba, ca pe unul dintre cele mai nobile instrumente ale rafinamentului sufletesc și literar. Nu știu câte rânduri sunt dedicate în biografia Francofoniei prețului acestei iubiri în obsedantul nostru deceniu, dar cred că ar fi drept ca măcar câteva cuvinte să-l pomenească la Sommet-ul ei din toamnă. Și nu pentru că 2006 este Anul Francofoniei în România, ci pentru că dragostea eroică și pentru o altă limbă decât cea maternă este rară, dacă nu unică în istorie. Spre onoarea limbii franceze, care a fost capabilă să o inspire și pentru o mai dreaptă cunoaștere a românilor, care au avut puterea să o trăiască.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: