Manifestări dedicate francofoniei

> Într-un spectacol de teatru la Dom Polski (vineri, 18 martie), vor urca pe scenă trupa “Bon gout, bon genre’ de la C.N. “Petru Rareș’ și Benoît Vitse, directorul Teatrului European Atheneum din Iași > Sâmbătă, o echipă a TV 5 se va afla la C. N. “Nicu Gane’ din Fălticeni Raluca-Andreea Schumacher, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național “Petru Rareș’ din Suceava, este, după cum v-am informat, câștigătoarea categoriei “senior-amator’ (pe întreaga țară) a concursului (de ortografie franceză) “La Dictée des Amériques’.
 

După acest concurs, desfășurat în prima parte a lunii (luna martie fiind dedicată, în întreaga lume, francofoniei) la Suceava și în mai multe orașe mari ale țării, la Suceava a poposit pentru mai multe zile – ne-a informat dna Gaid Evenou-Dobre, lector francez la Universitatea “Ștefan cel Mare’ – un cuplu de actori pensionari (“La Compagnie du Bisse’). Ei au sosit în România interesați de un concurs de teatru organizat în mai multe centre francofone și de a-i selecta pe cei mai buni interpreți. Au urmărit și trupa de teatru de la C.N. “Petru Rareș’ și, tot acolo, profe-sorilor, studenților, elevilor, le-au propus un atelier de tea-tru, axat în principal pe evi-dențierea sensurilor la lectura textului francez. Un concurs de cunoștințe despre francofonie (“La Fran-cophonie dans tous ses etats’) este organizat, pentru studenți și liceeni, de Gaid Evenou-Dobre și omoloaga sa de la Iași, în ziua de 17 martie. Va fi vorba despre un test de cultură generală, cu premii (cărți) acordate de Ambasada Franței la București și Centrul Cultural Francez de la Iași. În următoarea zi – anticipând Ziua francofoniei, ce se mar-chează oficial la data de 20 martie -, la sala Dom Polski din Suceava va avea loc, de la ora 19, un spectacol de teatru (cu intrare liberă). Pe scenă va urca mai întâi trupa BCBG (“Bon chic, bon genre’ – ex-presie atribuită cuiva care se evidențiază prin cumsecă-denie) de la C.N. “Petru Ra-reș’, cu o adaptare după “L’ été indienne’ de Pascal Martin. Apoi va apărea pe scenă (revenind la Suceava), într-un one man show (intitulat “Vitse Side Story’) însuși Benoît Vitse, fost director al Cen-trului Cultural Francez Iași (de curând întors la Iași – unde este directorul Teatrului European Atheneum – după o misiune în Ucraina), acum condus de dl Guillaume Robert. Pe 19 martie, Colegiul Național “Nicu Gane’ din Fălticeni va primi vizita unei echipe de la TV 5. Pe 24 martie (probabil) un grup de studenți suceveni va cânta în franceză la Colegiul Național “Mihai Eminescu’ și tot el va susține un microconcert în holul Uni-versității, la finele lunii francofoniei. Până la data de 30 martie, la Lectoratul francez de la Universitatea suceveană se desfășoară Festivalul fil-mului francez. Mai amintim aici că 10 studenți suceveni urmează a fi propuși pentru a participa, la Iași, la un stagiu de didactică pentru limba franceză ca limbă străină, în perioada 21-25 martie. La sfârșitul acestei săptă-mâni, “suceveanca’ (de câțiva ani buni) Gaid s-a aflat, în cadrul altor manifestări dedicate francofoniei, la Timi-șoara, și în calitate de… interpret la acordeon, și ca profesor de dansuri bretone (din zona de origine a familiei sale, unde Gaid înseamnă “Marga-retuță’). Apoi, la Roman, urma să susțină un mic concert, alături de prof. Petru Costache (la pian).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: