IOAN T. MORAR:

„Avignon-ul îi mulţumeşte lui Matei Vişniec”

„Ziua de 20 iulie a fost accentuat românească. A început cu o conferinţă-spectacol, Poezie şi libertate, susţinută de Matei Vişniec, secondat de Alain Timar. Dramaturgul s-a întors la poezie şi a vorbit cald, convingător, unei săli pline (au rămas oameni pe dinafară) despre poezia română, despre rezistenţa generaţiei ‘80, apoi despre modelele sale poetice de dinainte de ‘89, citîndu-i pe Nichita Stănescu, Ana Blandiana şi Marin Sorescu (poeziile în traducerea franceză au fost citite de Alain Timar).

Fără să fie profesoral, Matei Vişniec a reuşit să transmită publicului francez (majoritar) cîte ceva despre cenzură, despre asumarea libertăţii, evocând poeţi care şi-au pierdut viaţa în Uniunea Sovietică sau în lagărul socialist pentru că şi-au asumat libertatea cuvîntului.”

„Într-o altă sală a Teatrului s-a vernisat o expoziţie de fotografie (aş zice fără clişeele binecunoscute) Priviri asupra Bucovinei, realizate de Luana Popa şi Dinel Dumitru Teodorescu. La vernisajul expoziţiei am remarcat-o (era greu să nu o remarci!) pe Maica Stareţă a Mănăstirii Voroneţ, vorbind foarte bine franceză şi făcând puţină publicitate turistică.

După vernisaj, a avut loc o întâlnire cu cei care au făcut posibilă prezenţa românească la Avignon. În afară de Alain Timar, au vorbit despre asta Angela Zarojanu, directoarea teatrului sucevean, Sena Latif, ambasadoarea României (ad-interim), responsabili culturali locali, departamentali, regionali (nu e o dare de seamă!). Şi, nu în ultimul rind, doamna Cécile Helle, primăriţa oraşului Avignon (a stat de la un capăt la altul al întîlnirii) care, printre altele, i-a mulţumit lui Matei Vişniec pentru ceea ce a făcut el pentru Festival, spunînd că e nevoie de astfel de autori pentru ca Avignonul teatral să existe.

 M-am emoţionat şi l-am văzut parcă şi pe Matei roşind, deşi era o onoare meritată, un omagiu sincer. M-am bucurat pentru el şi m-am bucurat că literatura română este reprezentată la un nivel atât de important în Franţa (şi nu numai – piesele lui Vişniec se joacă în toată lumea). Unul dintre cele mai mari Festivaluri de teatru din lume l-a omagiat pe cel mai jucat autor român în viaţă. Merci, Avignon!” (Din „România literară”, nr. 32, 4 august 2023, p. 25)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI