Vesel ești de neînvins

„Ruşine să-i fie, e de stânga” clamează „lumea bună” şi nu numai, pentru că este de „bon ton” să fii de dreapta! Am întrebat un vajnic liberal, în vorbe şi înjurături, dacă poate să-mi prezinte 4-5 principii ale partidului Brătienilor! S-a întristat şi a tras concluzia că sunt cu Dragnea!

Mărturisesc că şi eu, la începutul anilor ’90, nu suportam FSN pentru că îl consideram un urmaş al PCR prin „oferta” de personalităţi şi proiecte pe care le propuneau, dar şi acţiuni de „aburit” poporul de tipul: v-am dat pământul înapoi şi v-am dat pensii! De parcă au dat pământ împărţind moşia proprie şi pensii din economiile personale. Şi au avut succes până la alegerile din ’96!

Acum nu mai pot critica FSN pentru că, prin divizare şi preluare de alte nume şi sigle, îl regăsim şi la dreapta şi la stânga; blestemul pe care seniorul Coposu îl întrevedea din 1995! Nu am crezut atunci, mi se părea ridicol, dar a avut perfectă dreptate, dovedind viziune de politician de la „şcoala de partid” interbelică.

Dacă tot semnalizăm la „dreapta” şi ne dorim o societate „ca afară”, în Vest, ar fi de dorit să ne uităm mai atent la spectrul politic occidental! Stânga occidentală este atractivă pentru pătura educată a societăţii (profesori, oameni de artă, apărători ai mediului, studenţi etc.), iar spre dreapta se îndreaptă tradiţionaliştii, conservatorii, deci cei care pun pe prim-plan familia, biserica, morala etc.

Românii sunt „originali” şi în acest domeniu, văd invers şi bineînţeles ei „ştiu mai bine”! Apartenenţa politică e dată de „modă”, de influenţa cercului de prieteni, de prestaţia liderilor de partid (gură mare, nu idei) etc., dar aproape niciodată de doctrine, proiecte, programe de guvernare, poziţie pe plan extern etc.! Acest lucru este perfect explicabil pentru că partidele au aceleaşi idei, pe care le abandonează când ajung „la butoane”. Excepţie fac excentricii (ca să spun elegant) care dau cu toporul – vorba unui fost parlamentar – şi care sunt apreciaţi de aproximativ 15% din votanţi pentru că în general „le-a zis-o de la obraz”!

În acest ghiveci politic românesc, în general de proastă calitate, nu-şi au locul valorile autentice ale naţiunii! Avem la vârf şoferi, dulgheri, maiştri care sunt buni doar în meseria lor, dar nu avem membri ai Academiei Române care să ne reprezinte cu demnitate! Şi suntem furioşi pe cei „de afară” că ne tratează ca pe rudele sărace, în cel mai bun caz. Şi când te gândeşti la cât au cheltuit aceşti iluştri reprezentanţi ai ţării pe costume Armani şi cravate de mătase!! Ne atacă „oculta mondială”!

Se pune întrebarea dacă avem politică de stânga sau de dreapta sau în devălmăşie? Răspunsul este că nu avem nici partide definite ideologic, nici crez sau simpatii doctrinare la membrii formaţiunilor politice! Sunt nişte „oşti de strânsură” legate de un lider, un nume şi o siglă care maimuţăresc viaţa politică! Nu se gândesc nici măcar la ce lasă în urmă prin prestaţia lor. „Interesul poartă fesul!2

În final aş aminti ce spunea H. Bergson: „Democraţia nu are criterii de valoare pentru selectarea conducerilor”! Adică, pe româneşte: „a tunat şi i-a adunat”!

Uitându-mă prin ograda proprie, remarcăm că la Bursa locurilor de muncă nu prea se înghesuie români! Dacă ar fi „Bursa de stat degeaba la stat”, ar fi coadă ca la carne în 1989!!

DAN STRUTINSCHI

P.S. 1 Dîncu susţine că USR-iştii i-au prostit pe Iohannis, Ciucă şi Ciolacu. Erau deştepţi până atunci??

P.S. 2 Kovesi şi-a amintit că Herr Klaus i-a cerut demisia pe când era la DNA! Ce bine că i-a revenit memoria! Poate ne spune şi de dosare precum „Flota”, „Microsoft”, „EADS”, „ALRO” etc.!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: