PS Calinic Botoşăneanul este noul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în şedinţa de lucru din data de 21 iulie pe noul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a anunţat Basilica.ro, agenţia de presă a BOR. Postul de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor a rămas vacant ca urmare a trecerii în veşnicie a Arhiepiscopului Pimen.

Arhiepiscopul ales prin vot secret pentru această slujire este Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, actualul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Pentru acelaşi post a candidat şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

PS Calinic Botoşăneanul s-a născut în Iaşi, în data de 18 noiembrie 1957.

În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

În perioada 1985-1989 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu. În 1986, la 14 mai, a fost hirotonit diacon în Catedrala mitropolitană din Iaşi de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, iar la 15 august, în acelaşi an, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna. În 1990 a fost numit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, stareţ al Mănăstirii Râşca. În 1991, la 25 martie, PS Calinic Botoşăneanul a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Iaşi, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. (N.B.)

Primele declaraţii ale arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor

După vot, arhiepiscopul ales al Sucevei şi Rădăuţilor a luat cuvântul aducând mulţumiri şi anunţând continuarea şi sporirea lucrării Arhiepiscopului Pimen în „dulcea Bucovină”, alături de „vlădica Damaschin”, preoţi şi credincioşi.

„Mai întâi, mulţumesc Preamilostivului Dumnezeu pentru toate pe care le-am primit în viaţă. Însă astăzi, îi mulţumesc şi pentru că, după aproape trei decenii de slujire în ascultare de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, m-a chemat, precum odinioară pe Petru, prin cei 30 de ierarhi care m-au votat, să arunc mreaja de cealaltă parte a corăbioarei şi să vâslesc în marea învolburată a Ortodoxiei din dulcea Bucovină, considerată a fi un fel de pământ al făgăduinţei românesc.

Preafericirea Voastră, aş vrea să îmi permiteţi să vă mulţumesc dintre cele foarte multe, pentru trei motive: în primul rând pentru că în iarna anului 1991 m-aţi recomandat Sfântului Sinod în ascultarea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în al doilea rând pentru cei aproape 18 ani de împreună slujire în Arhiepiscopia Iaşilor, timp în care aţi ctitorit şi rectitorit întreaga eparhie prin programul intitulat «Nici un sat fără biserică» şi în al treilea rând aş vrea să vă mulţumesc pentru că aţi binecuvântat înscrierea mea pe lista candidaţilor eligibili pentru demnitatea de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

De asemenea, îi mulţumesc Părintelui Mitropolit Teofan pentru cei 12 ani de împreună lucrare în Arhiepiscopia Iaşilor, dar şi pentru binecuvântarea pe care mi-aţi dat-o pentru a candida.

În seria mulţumirilor, aş vrea să-mi permiteţi să-mi exprim recunoştinţa faţă de membrii Sfântului Sinod care mi-au acordat votul de încredere prin care sunt mandatat să continui, dar şi să sporesc lucrarea de vrednică pomenire a Părintelui Arhiepiscop Pimen, strămutat la cele veşnice.

Preafericirea Voastră, Sfinţit Sinod, port în suflet cu recunoştinţă bucuria miilor de slujbe săvârşite în parohiile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor în cele trei decenii de slujire şi a construirii celor 400 de biserici, 1000 de case parohiale şi sociale în cadrul programului «Nici un sat fără biserică». Dar port în suflet, în egală măsură, şi satisfacţia desfiinţării multor grupări parabisericeşti care bântuiau prin Eparhia Iaşilor.

Pentru a încheia, vă asigur de toată dăruirea mea în slujirea eparhiei pentru care am fost ales şi unde, împreună cu vlădica Damaschin, cu preoţii şi credincioşii din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele şi dezbinările consumate ca rezultat al libertăţii de exprimare de după 1989, respectând totodată, cu toată seriozitatea, canoanele rânduite de Sfinţii Părinţi, legiuirile Bisericii, precum şi hotărârile Sfântului Sinod.

Şi pentru că aţi avut două zile (20 iulie – ziua numelui primit la naştere, Ilie, şi 22 iulie – ziua de naştere a Patriarhului Daniel, n.red.) vă rog să-mi permiteţi să vă doresc ani mulţi şi buni, cu sănătate de la Dumnezeu”. (SORIN IONIŢE, foto: Basilica.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: