O perspectivă de amator

Amator. – Sunteţi ginecolog? – Nu, dar aş putea arunca o privire.

Dietă. Dieta indiană te ajută să slăbeşti chiar şi 8 kilograme în doar o săptămână. Iată ce trebuie să faceţi: În prima zi aveţi voie să consumaţi doar fructe, dar fără struguri, banane şi mango. Ziua a doua este cea a legumelor fierte sau crude, cu precădere legume verzi. În ziua a treia aveţi voie să combinaţi legume, fructe, dar cât mai puţini cartofi, iar în ziua a patra se vor mânca doar banane cu patru pahare de lapte. În ziua a cincea, aveţi voie să vă înfruptaţi din orice fel de legume, mai puţin roşii şi varză. Ziua a şasea este destinată tot legumelor, dar fără varză. De asemenea, în această zi nu mâncaţi roşii. Nu în ultimul rând, în ziua a şaptea aveţi voie să consumaţi doar suc de fructe şi legume. Atenţie! În timpul dietei nu se va bea cafea sau alcool.

Distincţie. „Oamenii distinşi înjură din snobism: rar şi ordinar.“

Femei. „Femeile de la ţară. Dacă-s mai energice, mai independente, suduie şi ele: dar nu de sfinţi, sărbători sau obiecte bisericeşti. Oricum, faptul le singulariza, se ştia că nu-i bine să ai de-a face cu lelea cutare, că «aia-i femeie care suduie».“ (Mihai Pop)

Ghinion. Ion şi Maria s-au dus la pădure să culeagă floricele. Pentru că era foarte multă lume acolo, chiar asta au făcut…

Pagube. Dacă vi se întâmplă să răsturnaţi ceva de pe raftul unui supermarket, nu vă faceţi griji şi nu vă grăbiţi să plătiţi pagubele. Nu întotdeauna sunteţi de vină. Dacă daunele nu sunt din vina dumneavoastră, nu sunteţi obligat să plătiţi pentru ele. De exemplu, dacă aţi atins accidental o sticlă şi aceasta a căzut şi s-a spart, va trebui să vă uitaţi dacă pe raft există bare de protecţie. Acestea sunt necesare pentru stabilitatea produselor. Dacă acestea lipsesc, deteriorarea produselor este din vina lucrătorilor din magazin. Există şi alte standarde pentru amplasarea mărfurilor. De exemplu, distanţa dintre rafturi ar trebui să fie de cel puţin 1,4 metri. Cu cât suprafaţa magazinului este mai mare, cu atât distanţa dintre rafturi creşte: 1,4 m – pentru suprafeţe de până la 100 mp; 1,6 m; pentru suprafeţe de 100-150 mp; 2 m; pentru suprafeţe de 150 – 400 mp; 2,5 m; pentru suprafeţe de 400 mp. Nu permiteţi ca angajaţii magazinului să vă intimideze sau să vă ameninţe. Numai instanţa vă poate obliga să plătiţi pentru bunurile distruse. Nu trebuie să faceţi acest lucru imediat! Mai bine cereţi personalului să vă dea cartea de reclamaţii. Descrieţi detaliat tot ce s-a întâmplat. Este foarte posibil ca, în acest moment, administraţia magazinului să-şi schimbe atitudinea. La urma urmelor, se teme foarte tare de litigii şi de inspecţii. Dacă angajaţii magazinului continuă să vă preseze, propuneţi să rezolvaţi problema în instanţă. Ameninţaţi că veţi depune plângere la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor. (Citeste.info)

Reni. Erau doi reni. Unul era numai coaste şi celălalt era numai coarne. De aceea, pe unul îl chema Costel şi pe celălalt Cornel.

Soluţie. Dacă îţi doreşti neapărat o femeie ascultătoare… încearcă la SRI!

Versuri (?). În volumul de versuri „Cântece pentru Republică”, publicat de Nina Cassian în 1950, se înalţă imnuri de slavă regimului comunist, a cărui instaurare în România a fost de fapt o tragedie. Poeta îşi foloseşte ingeniozitatea pentru a dovedi că tot ce e frumos în viaţa contemporanilor ei se datorează noii realităţi politice. De aceea aduce în prim-plan figuri luminoase, aparţinând unor categorii sociale agreate de partidul comunist. Într-un poem, ea se ocupă, de exemplu, de un miner venit la mare să facă plajă. În loc să se bronzeze şi să se uite după femeile îmbrăcate sumar, minerul se gândeşte la semnificaţia politică a prezenţei lui la mare. „Aci, pe plaja-n care, în trecut,/ Doar trântorii sugeau a vieţii miere,/ Tovarăşi minunaţi a cunoscut/ Şi mâna lor a strâns-o cu putere.// Cu ei a stat sub raza aurie,/ Cu ei s-a frământat în lungi discuţii,/ Şi i-a-nfrăţit aceeaşi bucurie/ Citind proiectul noii Constituţii”. Minerul este fericit că în noua constituţie se menţionează „dreptul la odihnă”, ca şi cum acest drept ar fi fost inventat de regimul comunist. De când a aflat din ziarul partidului unic că va avea concediu în fiecare an, până şi marea i se pare mai albastră. Nina Cassian face un efort ieşit din comun să poetizeze: proiectul noii constituţii, ziarul partidului comunist, minerul, ca reprezentant al clasei muncitoare, dar nu reuşeşte. Stratul de poetizare crapă, din cauza materiei incongruente pe care o acoperă: „Odihna lui, prezenţa frumuseţii,/ Erau doar binemeritatul dar/ Din miile de daruri ale vieţii/ Cuprinse-n scumpa foaie de ziar.// Nu le-a născut un vag şi searbăd vis,/ Ci jertfe, lupte duse ani întregi/ De oamenii ce, zi de zi, au scris/ Prefaţa vie a acestei legi.//… Şi-acum, când vântul culcă valuri rare,/ El, stând aşa-n amurg, pe malul mării,/ E mândru că trăieşte-o vreme-n care/ Şi fericirea-i scrisă-n legea ţării”. Sunt dirijori de coruri care, enervaţi de o notă luată greşit, strigă: „Fals! Fals! Fals!”. Aşa îi vine să strige şi cititorului acestei cărţi: „Fals! Fals! Fals!”. (Alex Ştefănescu)

Vorbe. „Vorbele zise grele au darul de a fixa sub greutatea lor de lespede, de a pecetlui ceea ce tinde să curgă, să se strecoare, să ne scape.” (Bogdan Ghiu)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: