Spiritul de gaşcă al partidelor

Ce este gaşca? După DEX este un „grup restrâns de oameni, uniţi între ei prin preocupări, mai ales în vederea săvârşirii unor acţiuni reprobabile; grup de oameni care se află la periferia societăţii“. Aşadar este o cârdăşie, tovărăşie, şleahtă, clică sau clan, o adunătură de indivizi puşi pe rele, o bandă de prieteni zvăpăiaţi, răzvrătiţi, de obicei şmecheri, chiar infracţionali şi interlopi, care împreună pun la cale fapte nedemne „cu scopul de a-şi satisface ambiţiile şi interesele personale, în paguba şi cu nesocotirea intereselor generale ale societăţii“.

Fenomene de acest tip au loc de obicei în ţări şi societăţi cu regimuri autoritare şi democraţie instabilă, în care organele statului au dificultăţi în impunerea legilor şi a regulilor de bună convieţuire, pe de o parte, iar, pe de alta, e vorba de inşi aflaţi în posturi de mare răspundere care se coalizează pentru a-şi impune voinţa împotriva legii. Vor cu orice preţ să-şi păstreze poziţiile, nu întotdeauna cinstit obţinute, şi să-şi creeze noi privilegii, eventual avantaje legate de avere şi putere politică. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că sunt deficitari la capitolele demnitate, cinste, onoare, educaţie.

Nu de altceva este vorba în politica românească, unde partidele şi formaţiunile politice nu se preocupă de binele comun, ci mai cu seamă de interese proprii. În vreme ce cu toţii ne dorim întărirea democraţiei şi a statului de drept, a reprezentativităţii şi a responsabilităţii parlamentare, guvernamentale, iată că s-au găsit apărători ai propriilor afaceri şi interese care refuză alegerea primarilor în două tururi de scrutin, temându-se că astfel vor pierde posturi în administraţia locală, posturi obţinute prin votul unui număr nesemnificativ de alegători. Primari lipsiţi astfel de legitimitate şi reprezentativitate.

Aceeaşi situaţie apare şi la acceptarea alegerilor anticipate: actualii aleşi se feresc de ele fiindcă, din pricina rezultatelor proaste la guvernare şi a corupţiei generalizate, stau prost în sondaje şi nu mai au şansa realegerii, iar scurtarea mandatului cu un număr de luni determină imposibilitatea accesării pensiilor speciale. Nici vorbă să conteze „românii“.

Nu sunt singurele aspecte criticabile: în aceşti 30 de ani de bătălie pentru instaurarea democraţiei, au fost destul de numeroase cazurile când aleşii au făcut scut comun împotriva aplicării legii: s-au folosit de imunitate parlamentară pentru a nu lăsa Justiţia să-i ancheteze pe marii mahări. Motivul? Ar fi vorba, cică, de abuzuri ale procurorilor care au ceva cu adversarii politici.

Cu toate acestea, ieşind de sub umbrela imunităţii parlamentare, imunitate pe care Constituţia o consfinţeşte numai pentru declaraţii politice şi votul în Parlament, au primit totuşi condamnări penale, vinovăţia fiindu-le probată cu dovezi irefutabile. Ca drept urmare, cariere politice răsunătoare, precum ale lui Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Adrian Severin, Radu Mazăre, Sorin Dumitriu, Dan Voiculescu, Codruţ Sereş, Relu Fenechiu… s-au prăbuşit în neant şi oprobriu.

Văzând iureşul justiţiei şi temându-se de puşcărie, politicienii vizaţi şi găştile lor au început contraofensiva împotriva justiţiarilor, încercând şi reuşind să modifice numeroase legi pentru a scăpa de prevederile lor, de pedeapsă aşadar. Concomitent,  s-a dat vina pe statul paralel, pe oculta mondială, pe capitalul străin care tânjeşte după ţărişoara noastră, pe Consiliul European şi pe Germania lui Iohannis, pe serviciile secrete ale noastre şi altele de pretutindeni, care vor să supună şi să colonizeze România. Însuşi Dragnea consideră că putea scăpa de închisoare făcând act de supunere faţă de mai-marii lumii, căci „Miza (condamnării sale, n.a.) era România!“ Adică el n-a fost vânzător de ţară! Şi iaca aşa am descoperit noi că voievodul de Teleorman ne-a scăpat de la pieire.

A uitat să ne spună de ce a cheltuit resursele ţării pentru avioane, viaţă de lux şi călătorii externe costisitoare sau pentru mitinguri ale „cămăşilor albe“ prin care să-şi dovedească boieria şi puterea discreţionară, a sa şi a găştii. Ca să nu mai amintim şi de mita electorală, de pagubele imense provocate de aventurile sale în fruntea partidului şi a ţării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: