„Să nu mai dăm puterea totală unui singur partid”

Interviu cu deputatul Pro România, CĂTĂLIN NECHIFOR

Guvernul Orban a început în forţă  şi sperie poporul vorbind despre o Românie  falimentară şi despre schimbări  ale legilor electorale.  Cum se văd toate acestea din banca unui parlamentar  Pro România?

– Se vede cum „balaurul” se transformă. A fost PSD, acum e  PNL, dar  am temerea că va fi mai rău cu ei pentru că  au fost mult în aşteptare. 7 ani au stat pe bară şi s-au uitat de undeva din Tibet la cum curge Dâmboviţa. Acum au venit în sfârşit la guvernare, sunt grăbiţi şi fac deja greşeli. După cum arată, au potenţial de a deveni noul PSD. Preiau toate prostiile pe care le-a făcut acel partid, precum modificarea unor legi sau stricarea unor cutume ale Parlamentului.  Mă refer la modul cum doreşte Guvernul Orban să-şi asume răspunderea pe buget. Sper să n-o facă pentru că orice negare a Parlamentului ca organism decizional creează precedent. Nimeni nu va mai veni apoi să treacă  bugetul prin comisii, prin dezbateri şi vor dispune de buget prin asumarea răspunderii,  şi au rezolvat. Asta nu este deloc sănătos.  Ceea ce simt eu, bazându-mă pe informaţii şi experienţă politică, este că mai degrabă se încearcă crearea artificială a unei crize sociale. Adică, vai, vine apocalipsa! Euro l-am dus deja aproape de 5 lei  şi dacă BNR nu cheltuia deja un miliard chiar ajungea la 5 lei. Deficitul e de 4,6, prognoza pentru la anul e de 3,5, iar despre pensii nu se ştie dacă  se aplică sau nu mărirea anul viitor. Aşa pot veni PNL-iştii în faţa poporului să spună că nu se mai poate în felul acesta şi trebuie neapărat alegeri anticipate.

–  Aşadar credeţi că vom avea alegeri anticipate?

– Asta doreşte PNL-ul. Şi PSD a vrut asta, cu ardoare, în 2003, dar nu a fost de acord Iliescu.  Traian Băsescu a vrut şi el alegeri anticipate, în 2005, dar nu a fost de acord Tăriceanu. PSD-ul a avut majoritatea şi putea face chestiunea deîndată. Şi Băsescu avea majoritatea şi tot nu i-a ieşit. Culmea că acum PNL-ul este în situaţia cea mai puţin favorabilă să provoace alegeri anticipate pentru că nu deţine majoritatea în Parlament.  Să vii cu 22% din Parlament de partea ta şi să soliciţi alegeri anticipate e complicat, dacă nu chiar absurd. De aceea cred că nu vor fi anticipate.  Eu simt că în acest moment acest lucru îşi doreşte mai mult Klaus Johannis şi alţi câţiva, nu  Orban, care  ştie foarte bine că şansa  lui de a fi renominalizat premier scade, dacă nu dispare total.

„Sunt în ţara asta suficient de mulţi baroni  de care  nu poţi scăpa decât dacă mergi pe alegeri indirecte”

Subiectul zilei rămâne tentativa de modificare a legii electorale; primari aleşi în două tururi, preşedinţi de CJ aleşi indirect. Va reuşi premierul să facă asta?

– Să fim serioşi, nu cred că premierul vrea asta,  deşi el  este  cel scos în faţă. Este tot dorinţa preşedintelui Iohannis. Legea primarilor e acum în dezbatere, dar să nu uităm  că Orban este şi preşedintele PNL. Iar  în acest moment în partid există o  opoziţie imensă din partea celor vreo 1000 de  primari PNL din ţară, atât la alegeri anticipate,  cât şi la alegerea primarilor în două tururi.  E clar că visul oricărui primar în funcţie este să nu fie deloc algeri, dacă s-ar putea,  iar dacă nu-i posibil, să se petreacă în cel mult un tur, pe când două tururi ar înseamna o competiţie pe care n-o mai poţi gestiona tu. Chiar nu ştiu cum va ieşi Orban din situaţia asta.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, s-a declarat   „pro” două tururi.

– Da, preşedintele Ponta a declarat că este mai democratică alegerea primarilor în două tururi.  Dar noi suntem un partid fără aleşi locali deocamdată  şi n-avem ce proteja. Dacă însă ar fi să respectam recomandările Comisiei de la Veneţia, cum că 6 luni înainte de alegeri nu se mai modifică legile electorale, acest subiect nu ar trebui discutat, pentru că este târziu. Alegerile sunt în mai. Dar se discută şi aşa ne vedem implicaţi. Ce susţinem noi foarte ferm sunt alegeri indirecte, nu uninominale, ale preşedinţilor de consilii judeţene. Eu am fost ales uninominal şi sunt primul care recunoaşte că acest fel de alegeri poate genera un comportament de baron local. Şi sunt în ţara asta suficient de mulţi baroni  de care  nu poţi scăpa decât dacă mergi pe alegeri indirecte. Până la urmă, dacă se doresc alegeri de primari în două tururi,  sunt trei variante. Este dezbaterea pe lege care se produce deja  în Parlament,  este varianta asumării răspunderii şi cea a emiterii, în acest sens, a unei ordonanţe. Toate la latitudinea PNL. Cred însă că nu vor face nimic, pentru că presiunea aleşilor lor din ţară este foarte mare.

„Le spun pensionarilor suceveni că ceea ce li s-a dat, de fapt nu li s-a dat”

  Între declaraţiile pe deficit bugetar catastrofal şi metode de alegeri mai democratice,  noua guvernare nu spune nimic concret legat de mărirea  pensiilor promisă de PSD pentru anul viitor.

– Dragnea a dat-o cu pensile pe maximul electoral. A mărit în septembrie punctul de pensie ştiind că va fi candidatul PSD la preşedinţie, nu la Rahova. Ba  a promis pentru anul viitor, tot în septembrie, înaintea alegerilor parlamentare, o nouă mărire cu 40%. În toată retorica lui  Iohannis şi a lui Orban apare cu obstinaţie declaraţia că nu vor scădea pensile, dar asta nu înseamnă numaidecât că le vor creşte. Eu, parlamentarul Pro România Cătălin Nechifor, încerc să le spun pensionarilor suceveni că  ceea ce li s-a dat, de fapt nu li s-a dat. De la 1 ianuarie la 1 septembrie 2019, pensionarii au trăit cu aceeaşi pensie ca în 2018, în condiţiile în care mai peste tot s-au produs scumpiri. Astfel, creşterea  de 16% anunţată n-a  fost reală, ci a rămas undeva pe la 5%, exact cât a fost inflaţia. Pensionarii n-au trăit mai bine.  Doar au băgat mâna în buzunarul în care au venit câţiva leuţi în plus, însă cu care au cumpărat  alimente mai scumpe, medicamente mai scumpe şi, acuşi, curent electric mai scump.  Măririle invocate doar i-au ţinut captivi pe pensionari din punct de vedere electoral. Şi se încearcă păstrarea captivităţii  şi pentru  anul viitor, la parlamentare.

Când este vorba de trai mai bun pentru pensionari, pentru angajaţi, n-am ce face şi revin la Victor Ponta. În 2012, prima măsură a lui de premier a fost că refacă pensile şi salariile la nivelul distrus de Emil Boc. Le-a refăcut cu acel 25%, apoi, în etape succesive, s-au produs următoarele creşteri, dar moderate, în funcţie de nişte parametri legali.   N-am umblat să facem promisiuni uriaşe. Dar, în paralel, Victor Ponta a ţinut atunci deficitul bugetar la un nivel minim, cu o rată a inflaţiei la 1,2. Tot atunci, Victor  s-a bazat pe investiţii, pe atragere de bani europeni, iar în 3 ani absorbţia a ajuns de la 7% la peste 80%. Tot atunci  a luat măsuri de relaxare fiscală pentru antreprenori.  Asta înseamnă  variante  pentru un trai mai bun al românilor, nu lansare de baloane de săpun.

Va rezista Guvernul Orban?

– Cred că va rezista până în toamnă, la alegeri. Repet, eu cred că în momentul de faţă cel mai mult îşi doreşte anticipate domnul preşedinte Iohannis, iar cel mai puţin domnul prim-ministru Ludovic Orban. Bineînţeles, vor apărea moţiuni de cenzură din partea PSD. Recent a trecut una împotriva ministrului Câţu; vor mai fi şi altele. Dar dacă ne gândim că PSD şi-a pus alegerile  în  luna februarie, la  anul, pentru alegeri anticipate, în martie, nu vor fi pregătiţi.

Mai important este ca noi, românii, să înţelegem odată pentru totdeauna să nu mai dăm putere totală unui singur partid. I-am dat-o PSD-ului şi n-a fost bine. Acum suntem în postura să o dăm toată PNL-ului. Pentru că ei ar câştiga alegerile anticipate, dacă ar fi. Nimeni altcineva nu poate câştiga acum, nici PSD, nici USR, nici Pro România, nimeni! Astfel am fi în situaţia să dăm din nou toată puterea, pentru patru ani şi ceva, unui singur partid. Iar eu zic, legile democraţiei o zic, că asta nu-i deloc OK.

„În  partid îţi faci treaba, rămâi, nu-ţi faci treaba, pleci singur”

Dar, la noi, partide sau lideri au avut mereu tendința să-şi aroge puterea, să-şi impună  voinţa şi deciziile unilateral…

– Eu n-am suferit de boala asta.  Am condus un consiliu judeţean cu 11 voturi din 37. N-am fost dictator sau baron local, ci un preşedinte care a încercat să aducă la masa dialogului  pe toată lumea, adică 15 consilieri de la PNL, trei de la PPDD, nouă de la PDL şi 11 de la PSD. Am ascultat, am negociat, am făcut şi compromisuri, am încercat să conving şi aşa  am reuşit să realizez cele despre care am  vorbit de atâtea ori că am realizat. Am aşteptarea şi satisfacţia că peste 100 de ani va fi scris acolo clar  despre cine a făcut aeroportul la Suceava, iar acela nu este decât Cătălin Nechifor. Să scrie că  Cetatea de Scaun,  preluată la 25%, a fost refăcută în totalitate tot în mandatul lui,  apoi UPU, apoi drumul Suceava – Botoşani, apoi altele. Sigur, se va scrie acolo şi despre nerealizări, cum ar fi că n-am terminat decât jumătate din centura Sucevei. Ei, au terminat-o alţii, iar traficul în Suceava este fix la fel ca atunci când nu exista centura!

Ce s-a întâmplat la Brăila, unde toata organizaţia Pro România şi-a dat demisia? I-au reproşat lui Victor Ponta că e un zbir, că le pune pumnul în gură.

– Nu s-a întâmplat nicio nenorocire. Întâi a demisionat Mihai Tudose, apoi coordonatoarea organizaţiei, pentru că ce putea să facă femeia? Au demisionat şi membrii, 10, 100, 1000, habar nu am câţi. Ce să comentăm?!  Sunt decizii în viaţa unui partid  politic în care poţi să tai şi în carne vie. Într-un partid politic nu există prietenii sau duşmănii. În  partid îţi faci treaba, rămâi; nu-ţi faci treaba, pleci singur. Eu am plecat din PSD pentru că am pierdut alegerile locale. Am luat 63 de primari. Îi doresc domnului Stan să ia şi el la anul, la locale, 63 de primari. Eu am plecat, iar partidul a mers mai departe. Victor Ponta zbir? Daa,  aşa un zbir că m-am dus cu el în construcţia partidului, primul de altfel, cu cel mai mare drag. Sunt alături de Victor din 2003.  Nimeni nu-i perfect, dar  susţin că nu există în România un lider de partid de talia lui Victor Ponta.

„Că se putea face mai mult, sunt absolut de acord”

– Ce vrea Pro România de la alegerile din 2020?

– Aş putea să vă spun ce vrea Pro România şi în 2024, pentru că suntem singurul partid care are un proiect pe termen mediu. Celelalte habar nu au. La anul ne vom bate să luam cât mai multe primării, consilii judeţene, să avem cât mai mulţi membrii în consiliile locale şi judeţene. Ne vom bate pentru asta chiar dacă nu e deloc uşor. E complicat să faci un partid din oameni care nu au făcut politică, de aceea încercăm să facem un mixt dintre aceştia şi persoane care au facut asta, care au avut succes, au greşit sau au fost împinşi în greşeală, dar care au speranţa şi determinarea să meargă mai departe.

Se împlinesc  în câteva zile 30 de ani de la Revoluţie. A fost bine că s-a întâmplat?

– A fost ceea ce trebuia să se întâmple. Suntem de 30 de ani o ţară democratică. Doar de 30 de ani. S-au schimbat  multe în bine în România de la Revoluţie, dar orice facem în viaţă, legat de progres, se bazează pe comparaţie. Iar când comparăm cu alţii mai din vest, ne mai doare. Dar dacă România, în decembrie 1989, nu făcea acel pas era mai bine? Dacă rămâneam în afara blocului vest-european  era mai bine? Să ne uităm la Ucraina, Republica Moldova…  Categoric, nu era! Dar că se putea face mai mult sunt absolut de acord…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: