„Resuscitarea nu e un gest haotic de chemare la viaţă”

> OAGMAMR Suceava a deschis un centru permanent unde asistenţii medicali pot învăţa teorie, dar mai ales simula pe manechine de nou-născuţi, copii şi adulţi, tehnicile de resuscitare

 Interes mare din partea asistenţilor medicali suceveni pentru cursurile de resuscitare cardio-respiratorie organizate la centrul permanent de simulare din cadrul filialei locale a Ordinului Asistenţilor Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAGMAMR).

Lansarea programului „Fii profesionist – Dă şansă vieţii!” s-a produs pe 16 octombrie, chiar de Ziua Mondială a Resuscitării, asimilarea perfectă a tehnicilor RCR fiind considerată o necesitate vitală în profesia de asistent.

Prezentarea programului s-a făcut în prezenţa Doinei Chirap, directorul de îngrijiri al Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, şi a specialiştilor din sistem şi a colaboratorilor care vor susţine cursurile.

 „În Europa, peste 350.000 de persoane ajung anual în stop cardio-respirator şi doar una din şase reuşeşte să primească ajutor din partea unui om din afara unităţilor medicale şi să revină la viaţă. Cu atât mai mult noi, profesioniştii, avem voie să cunoaştere în profunzime tehnicile de resuscitare pentru a putea acorda primul ajutor, fie că suntem la locul de muncă sau în afara lui” a declarat, în introducere, Lenuţa Cozmanciuc, preşedintele OAGMAMR Suceava.

Această organizaţie profesională susţine, de mai mulţi ani, cu titlu permanent, cursuri de RCR, lectorii luând „la pas” mai multe unităţi medicale din judeţ, dar aceste cursuri au fost majoritar teoretice. Exersarea manevrelor pe manechine este obligatorie pentru asistenţii medicali o dată la 5 ani, un interval prea mare pentru ca ajutorul să fie dat pacientului cu curaj şi mai ales cu folos.

„De aceea am hotărât să facem un centru permanent de simulare pentru pregătirea şi teoretică dar mai ales practică a colegilor asistenţi medicali. Şi a fost o idee bună pentru că prima grupă de înscrişi s-a format în câteva ore de la publicarea anunţului. Menţionăm că înscrierile rămân deschise.

În fiecare sâmbătă, de la ora 9, în grupe de 20 de persoane, colegii noştri au la dispoziţie profesionişti şi aparatură de specialitate, manechinele de nou-născuţi, copii şi adulţi, pentru a învăţa şi exersa tehnici de resuscitare cardio-pulmonară la adulţi şi copii, şi monitorizarea funcţiilor vitale. Punând mâna, concret, colegii noştri vor putea evita erorile profesionale şi vor putea să acorde ajutor, când situaţia o cere” a declarat preşedintele OAMGMAMR Suceava.

Echipa de „profesori” de resuscitare cuprinde două specialiste, Loredana Macovei şi Maria Perijoc, din cadru SMURD de la ISU Suceava, şi cadre medicale bine şcolite în aceste proceduri, dar şi în contact, în unităţi medicale sucevene, cu pacienţii.

„Da, ne-am simţim victorioşi când s-a petrecut”

Cursurile încep mâine, cu prima serie, cuprinzând şi un modul de comunicare susţinut de un psiholog. Ordinul a considerat că este mare nevoie şi de acesta din cauza deficienţelor ce persistă încă în comunicarea eficientă a asistentului în cadrul echipei medicale, dar şi cu bolnavii şi aparţinătorii acestora.

„Comunicarea este un domeniu atât de vast încât oamenii s-au pierdut căutându-i hotarele, astfel că au trăit şi au convieţuit după reguli oarecum haotice, deprinse în familie, unele mai stricte, altele mai libere. În această conjunctură, ştiinţele comunicării sunt acum o disciplina de studiu în fiecare şcoală. Iar pentru noi, cei care nu am avut parte de această materie în şcoală este o necesitate să ne-o însuşim” crede psih. Mădălina Antonesei.

 Teoria şi simulările de resuscitare pe manechine cardio-pulmonară pe manechine, se vor preda la sediul Ordinului Asistenţilor, dar sunt accesibile şi pe o platformă online, pe pagina de internet a organizaţiei. Potrivit preşedintei Cozmanciuc, acestea vor avea şi o componentă itinerantă, putând fi predate asistenţilor din fiecare unitate medicală care le solicită.

Prima este Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc, simulările pe manechin fiind „predate” colegilor săi din toate secţiile de Maria Cozma, asistent coordonator UPU a unităţii.

„În 15 ani, petrecuţi numai în urgenţe, am avut de multe ori ocazia să simt cum pacientul, cum omul este readus la viaţa. Manevrele pe care le facem noi, resuscitarea, reprezintă o ştiinţă şi nu un gest haotic de chemare la viaţă. Şi oricât de obosiţi am fi, chiar după 12 ore de muncă, atunci când un pacient intră în stop cardio-respirator, ele trebuie executate în timpul cel mai scurt şi corect.

 Da, am avut pacienţi cărora le-au revenit funcţiile vitale după masaj cardiac executat de mine, de echipa din care am făcut parte. Ne simţim împliniţi când se întâmplă asta. Au fost pacienţi tineri cu care ne vedem pe stradă şi care acum au familii şi copii, îşi văd de viaţă. Şi dr. Raed Arafat a spus un mare cuvânt legat de asta, acela că «O viaţă salvată face cât o lume întreagă»” a arătat asistenta medicală de la „urgenţele” spitalului din Câmpulung.

A răspuns astfel la întrebarea dacă cineva dintre cadrele medicale prezente s-a simţit victorios după ce a făcut manevre de resuscitare, văzând cum revine viaţa în om, cum din livid sau cianotic îi apare culoarea în obraz, cum într-un corp inert în care sângele nu mai circulă şi plămânul nu mai pompează revin, pâlpâind timid, bătăile de inimă şi un firicel de respiraţie…

Întrebare la care Laura Balan, moaşă în cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgenţă Suceava a răspuns mai tranşant.

„Da, am avut ocazia să particip la revenirea la viaţa a unui nou-născut şi, da, ne-am simţit victorioşi când s-a petrecut.

Nou-născutul, copilul mic necesită o abordare diferită faţă de măsurile de resuscitare ale adultului. Trecerea nou-născuţilor de la viaţa intrauterină la cea extrauterină este un eveniment unic în viaţa omului; şi periculos. Corpului i se cer atunci schimbări radicale. 90% dintre bebeluşi fac tranziţia fără efort sau cu asistenţă minimă. Dar cu modulul de RCR neonatală vom pregăti cadrele medicale şi pentru ceilalţi 10%”.

Concluziile la startul cursurilor permanente iniţiate de OAMGMAMR Suceava le-a tras scurt şi la obiect reprezentantul Spitalului de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, acolo unde muncesc peste 500 de asistente medicale.

„Ceea ce facem aici este un lucru necesar asistentului medical. Este clar, practica trebuie să fie susţinută de teorie, dar şi invers. Cursuri de RCR şi comunicare, sprijinite de organizaţia profesională, trebuie să aibă loc în fiecare unitate medicală, în fiecare spital. Mergem înainte pentru că nu ne dorim decât să avem un asistent medical profesionist şi responsabil” a fost părerea directorului de îngrijiri Doina Chirap.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: