O manipulare: cine a tăiat salariile?

Când actuala Opoziţie şi mai ales PNL încearcă măcar să schiţeze viitorul program de guvernare, din Partea Puterii i se reaminteşte cu nedisimulată satisfacţie, ceea ce dă bine la propriul bazin electoral, să facă „ciocul mic!“ deoarece nu PSD, ci liberalii (PDL) au tăiat salariile în 2010, când România a trebuit să se împrumute cu peste 20 de miliarde de euro pentru a nu intra în criză. Şi n-a intrat cu totul în criză, dar acuzaţia a rămas. Atunci „vina“ a fost împărţită cu Traian Băsescu, apoi a rămas responsabil numai PDL. Şi cum partidul lui Băsescu s-a topit în PNL, liberalii trag şi în prezenta campanie electorală aceleaşi ponoase. Numai că vina este aruncată asupra celor ce au pus umărul la ieşirea din criză, nu asupra celor ce au provocat-o. N-ar fi pentru prima dată. Acuzaţia aceasta şi altele de aceeaşi factură vor fi calul de bătaie şi în campania prezidenţială, aşa cum rezultă din ghidul PSD.

Dar cine şi ce a provocat criza din anii 2009-2012? Concluziile experţilor financiari sunt fără dubiu: guvernul cu susţinere social-democrată al lui Călin Popescu-Tăriceanu, acela care se lăuda că „economia duduie” şi avea creştere economică cică de vreo 7,5%. Numai că toate beneficiile aşa-zisului „boom economic” au fost băgate în consum, fiindcă de asta l-au susţinut social-democraţii, iar de plasa de siguranţă pentru criza care deja apăruse la orizont nu s-a mai preocupat nimeni.

Criza, e adevărat, nu a fost provocată numai de guvernarea nesăbuită a României lăsată cu vistieria goală, ci a năvălit peste noi de peste ocean, aşa cum a năvălit şi peste alţii, iar unii au dus-o mai greu, printre care şi noi, iar alţii, polonezii de exemplu, şi-au păstrat aproape intacte datele economice.

Or calculele experţilor financiari nu au lăsat loc de întors: era nevoie de un împrumut masiv pentru refinanţarea creditului bancar şi a dezvoltării industriale, refinanţare dublată de reajustarea cheltuielilor guvernamentale, singura cale fiind „tăierea salariilor“ cu 15-25% şi diminuarea ajutorului social, căci la pensii nu s-a putut umbla. Mai ales că împrumutul, zicea fostul preşedinte, fusese contractat în condiţii extrem de avantajoase şi a fost gestionat de BNR. (Avantajoase? În condiţiile în care astfel de împrumuturi beneficiau şi încă beneficiază de 0% dobândă în Germania şi nu numai? Şi apoi nici până azi nu ni s-a spus foarte clar unde s-au dus banii pe care tot noi îi vom plăti!)

Acum, la aproape un deceniu, ciorba tăierii salariilor este reîncălzită, în lipsă de propuneri coerente şi fezabile pentru activitatea viitorului preşedinte. Minciuna prinde bine la bazinul social-democrat, aflat mereu la mâna darnică a PSD. În fond, se mizează ca întotdeauna în campaniile noastre electorale pe desfiinţarea, discreditarea adversarului politic, aşadar pe votul negativ, şi nu pe concurenţă de programe ca într-o ţară democratică.

E clar că partidul Vioricăi Dăncilă evită astfel să discute „măreţele realizări“ din domenii diverse precum transporturi, educaţie, sănătate, absorbţia fondurilor europene, apartenenţa la UE, activitatea externă… şi nici despre viitorul acestora, fiindcă aproape nimeni nu-l mai crede. Şi atunci o lălăie cu păcatele altora, care nici ele nu sunt puţine, şi cu „vizite de lucru“, doar pentru a se afla în treabă.

Votul negativ, însă, nu a construit niciodată nimic, cu atât mai mult cu cât el trebuie contracarat tot prin vot negativ: deja asistăm la chemări disperate ale Opoziţiei pentru scoaterea PSD, răul absolut, de la guvernare şi chiar din viaţa politică şi nu sunt atât de sigur că se doreşte numai calea urnelor.

Şi mai este un aspect: fireşte, tăierile de salarii au fost o mare nenorocire publică, deşi până la urmă pierderile salariale au fost recuperate din banul ţării, inclusiv dobânzile, dar creşterea datoriei publice de către guvernul actual numai de la 31 decembrie încoace cu peste 3 miliarde de euro (de la 99,417 la 103,671) nu trezeşte nimănui nici măcar o bănuială? Fiindcă şi acum ni se vând aceleaşi gogoşi cu creşterea economică şi a nivelului de trai. Ceea ce înseamnă că situaţia din 2010 nu e exclus să se repete.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: