Ioan Bălan, în Parlament, acuză de cinism şi incompetenţă actuala guvernare:

De 2 ani Guvernul PSD – ALDE a băgat mâna până la cot în buzunarele românilor…

…Dar nu s-au făcut spitale, şcoli sau autostrăzi. Guvernul fură şi din banii localităţilor pentru a acoperi nepriceperea miniştrilor de la Bucureşti

Vicepreşedintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a criticat dur, în Parlament, guvernarea PSD – ALDE, arătând că se apropie primăvara şi România nu are încă bugetul pentru anul 2019 aprobat, ceea ce face ca investiţiile pentru dezvoltare să fie blocate.

„Nimeni şi nimic nu i-a împiedicat pe cei din Guvernul PSD – ALDE să respecte legea şi să adopte bugetul, aşa cum prevede legea finanţelor publice, până la data de 15 noiembrie. Nici ei nu au mai îndrăznit să scoată tot felul de minciuni şi să dea vina pe alţii, adică pe «statul paralel», pe Soros sau pe alte invenţii năstruşnice ale propagandei televizate, pentru că şi ei s-au lămurit că nu-i mai crede nimeni” a spus Ioan Bălan.

El a arătat că este fără precedent în ultimii 20 de ani ca un guvern în funcţie să ţină ţara fără buget până în luna martie, amintind că unii specialişti în finanţe publice spun că au făcut acest lucru pentru a împiedica autorităţile locale să demareze proiecte noi, pentru că numai aşa s-ar fi realizat economii la un buget care nu are suficienţi bani pentru toate cheltuielile din acest an.

„Eu aş spune că, de fapt, cauza principală a întârzierii bugetului este amestecul de cinism şi incompetenţă al celor care conduc astăzi Guvernul şi Parlamentul” a declarat deputatul liberal sucevean.

Ioan Bălan a reamintit că, dacă după 1 ianuarie nu există un buget aprobat, ţara este blocată complet.

„Se pot plăti salariile, se pot plăti pensiile, dar nimic în plus nu se mai poate face, pentru că nimeni nu-şi asumă riscul să încalce legea şi să suporte consecinţele, chiar dacă ar lua decizii foarte bune pentru colectivitate. Astfel, nicio primărie din ţară şi niciun consiliu judeţean nu poate să elaboreze propriile bugete până nu se cunoaşte bugetul central, până nu se cunosc veniturile primite de la bugetul de stat şi, mai ales, categoriile de cheltuieli pe care trebuie să le acopere aceste venituri” a subliniat parlamentarul sucevean.

El a precizat că este de notorietate că toţi cetăţenii acestei ţări sunt nemulţumiţi de starea spitalelor, a şcolilor, a drumurilor locale şi naţionale.

„Este şi normal, pentru că statul le bagă mâna în buzunar până la cot tocmai ca să facă aceste lucruri. Din păcate, pentru că ţara nu are buget, nicio lucrare publică nu poate să înceapă fără bani şi fără baza legală pentru a cheltui acei bani. După doi ani de zile în care cheltuielile pentru investiţii au scăzut constant, până la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, este normal să constatăm că în România se construieşte puţin sau deloc. Singurele investiţii făcute de când PSD – ALDE a preluat guvernarea sunt cele realizate de primării, din bugetele locale, cu bani bine agonisiţi pentru a spori calitatea vieţii pentru cetăţeni. Guvernul nu a construit nimic, aceasta este dura realitate. Nu spitale, nu autostrăzi, nu şcoli şi grădiniţe. Toate sunt în continuare promisiuni aruncate în timp, după anul 2022. Parcă în ciudă loveşte în bugetele comunităţilor locale” a spus Ioan Bălan.

Deputatul sucevean a mai arătat că atunci când ceva nu funcţionează într-o colectivitate locală, principalul responsabil este primarul, uneori chiar şi dacă nu este de competenţa sa să rezolve acea problemă.

„Primarul şi parlamentarii din judeţ sunt traşi la socoteală de cetăţeni, care au toată îndreptăţirea să facă acest lucru. În acest sens, cetăţenii trebuie să ştie că, de 2 ani de zile, Guvernul fură din banii colectivităţilor locale pentru a acoperi nepriceperea miniştrilor de la Bucureşti. Autorităţilor locale li s-au confiscat excedentele bugetare, adică banii economisiţi pe care nu i-au aruncat pe prostii. Cei care au agonisit şi-au văzut economiile furate de guvern. Apoi, acelaşi guvern a redus alocările din impozite şi din TVA către autorităţile locale şi le-au pus în braţe cheltuieli suplimentare, pentru care acestea nu au banii necesari. Nu ştiu ce şmecherii contabile vor mai inventa în anul 2019, însă dacă mă uit la mânia celor peste 3100 de primari din ţară, pot să înţeleg că Guvernul le pregăteşte alte cadouri otrăvite” a conchis Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: