Sfântul Prooroc Daniel

Sfântul Prooroc Daniel este sărbătorit de Biserica noastră în fiecare an la data de 17 decembrie.

Născut în seminţia Iuda, din care s-a născut după trup şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, proorocul Daniel a avut menirea sfântă de a păstra nealterată credinţa în Dumnezeul cel adevărat. Rob în Babilon alături de mulţi evrei strâmtoraţi, Sfântul Daniel şi-a arătat înţelepciunea în faţa regelui Nabucodonosor, tâlcuind vise şi făcând numeroase minuni. Trei tineri credincioşi, Anania, Azaria şi Misail, au fost scăpaţi din cuptorul cel de foc. Dumnezeu, cu rugăciunile lor şi ale Sfântului Daniel, a ruşinat pe păgâni, dând curaj mare evreilor în statornicia împotriva idolilor.

Sfântul Prooroc Daniel a fost aruncat în groapa plină cu lei înfometaţi, dar Dumnezeu a închis gurile lor şi, ca nişte mieluşei, au venit lângă sfânt. Mulţi păgâni au crezut atunci în Dumnezeu, iar cei îndărătnici au fost pedepsiţi chiar de rege pentru minciunile lor, el însuşi fiind impresionat de grozăvia momentului. A fost o minune mare. Dumnezeu şi-a arătat puterea Sa!

Sfârşitul mucenicesc al Sfântului Prooroc Daniel şi a celor trei tineri, Anania, Azaria şi Misail, s-a întâmplat în timpul păgânului rege babilonian Atic, foarte potrivnic evreilor şi lui Dumnezeu. Au fost decapitaţi şi trupurile lor au fost luate de îngerul Domnului şi aşezate pe Muntele Gheval sub o piatră mare.

Sfântul Daniel face parte din rândul celor patru profeţi mari din Vechiul Testament, alături de Sfinţii Isaia, Ieremia şi Iezechiel. Luminat de Dumnezeu, a menţionat timpul când se va naşte Mesia, folosind expresia: „şaptezeci de săptămâni de ani”.

Cu mare cinste şi bucurie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poartă numele Sfântului Prooroc Daniel.

Pr. prof. JUSTINIAN – REMUS A. COJOCAR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: